Nieuws Actueel

Uber krijgt ongewenst bezoek

Rik Nizet 29 september 2015

Uber taxi uberpop groot

Bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam, de organisatie achter de omstreden taxidienst UberPOP, is dinsdagochtend een inval gedaan. Dat heeft een woordvoerder van het functioneel parket laten weten. Uber wordt verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de Wet personenvervoer 2000. In documenten van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die RTL Z in handen heeft wordt over Uber ook gesproken als mogelijk criminele organisatie. Een woordvoerster van het Functioneel Parket wil niet ingaan op de vraag of Uber als criminele organisatie wordt beschouwd. "De precieze verdenking zal te zijner tijd op de tenlastelegging komen te staan'', zegt zij.DwangsommenDe ILT heeft sinds de lancering van UberPOP al 450.000 euro aan dwangsommen aan het moederbedrijf Uber opgelegd. Het vermoeden van OM en ILT is dat UberPOP desondanks is doorgegaan met overtreding van de taxiregels.Overtreden taxiregelsUber wordt verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de taxiregels in de Wet personenvervoer. Bij de inval is administratie in beslag genomen, bevestigt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

UberUber maakt het volgens de inspectie en het OM via UberPOP mogelijk om taxiritten te boeken bij particulieren die zich als taxichauffeur aanbieden. Dat doen zij zonder vergunning in hun eigen auto, zonder het vereiste blauwe kenteken. UberPOP werkt in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

CreditcardsDe ritten worden volgens de opsporingsinstanties betaald met creditcards. Uber houdt daarbij volgens de verdenking een deel van de ritprijs in, het restant zou aan de particuliere chauffeurs worden uitbetaald.

Het OM stelt dat de aanpak van illegale taxi’s (snorders) een prioriteit binnen het taxibeleid van de overheid. Daarmee wordt de klant beschermd en concurrentievervalsing bestreden, aldus het OM.

ModerniseringUber verwerpt de beschuldigingen. Het bedrijf blijf volgens een verklaring "samenwerken met de Nederlandse autoriteiten in dit lopende onderzoek naar uberPOP''. De alternatieve taxi-aambieder stelt dat de wettelijke toelaatbaarheid van UberPOP onderdeel is van een lopende rechtszaak. Bovendien wordt door kabinet en Tweede Kamer gewerkt aan een wetsherziening, aldus Uber. "We kijken uit naar de verdere modernisering van de huidige wetgeving die zal leiden tot meer banen en keuze voor consumenten", aldus het bedrijf.