Nieuws Actueel

Uber legt bom onder taximarkt

Bram de Vrind 30 juli 2014

Taxibedrijf Uber start met het delen van auto’s door particulieren. Via de service kunnen automobilisten vanaf vandaag geld verdienen door met hun eigen wagen rond te gaan rijden als taxi. Dat meldt Uber, het taxibedrijf van de mobiele app waarmee reizigers een taxi kunnen bestellen, in De Telegraaf.

Interview: 'Wij zien alle chauffeurs op kantoor' Privéchauffeur goedkoper dan taxi

Met de introductie van Uberpop kunnen nu ook particulieren hun auto als taxi inzetten. De dienst is in het buitenland al razend populair onder zowel amateurchauffeurs als passagiers. Het gaat om een proef waarbij iedereen die een nette vierdeurs auto bezit vanaf bouwjaar 2005 de passagiers van Uber mag vervoeren. De chauffeurs moeten minstens 21 jaar zijn, beschikken over een verklaring van goed gedrag en een training hebben gevolgd.

Regels verouderdMet particuliere chauffeurs die taxidiensten aanbieden voldoet Uber niet aan alle regels voor taxi's, maar een woordvoerder noemt de huidige regels verouderd en onduidelijk. Uber wijst op antwoorden op Kamervragen van minister Henk Kamp (Economische Zaken), waarin hij aankondigde nieuwe initiatieven mee te nemen bij de evaluatie van de taxiwetgeving dit najaar. Hij kijkt welwillend naar innovaties die last hebben van bestaande regels als deze andere maatschappelijke belangen niet in de weg zitten.

RandstadEerder begon Uber al met diensten met professionele chauffeurs, in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber is van plan de dienst met particuliere chauffeurs ook over de Randstad uit te breiden.

App verbodenIn het buitenland leidde Uber tot protesten van taxichauffeurs die vinden dat Uber een oneerlijke concurrent is. In Brussel en Berlijn werd de app verboden. De Taxi Centrale Amsterdam (TCA) komt niet meteen in het geweer. Een woordvoerster zegt dat het taxibedrijf eerst bekijkt welke vlucht UberPOP in Amsterdam neemt en hoe de overheid reageert. TCA vraagt zich wel af of de veiligheid van de passagiers bij Uber niet in het geding is. TCA stelt volgens de woordvoerster striktere eisen aan de chauffeurs. Ze krijgen een psychologische test en moeten cursussen volgen.