Nieuws Actueel

UberPOP gaat door met strijd

Van onze redactie 17 maart 2015

Image 4811839

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app op de smartphone.

Het vervoer via UberPOP wordt tegen een lager tarief aangeboden dan bij professionele taxi’s. Het bedrijf is een doorn in het oog van de officiële chauffeurs in tal van landen. Zij zeggen dat ze aan meer eisen moeten voldoen zoals het hebben van vergunningen en een taximeter.

Taxiformule De omstreden taxiformule is enkele jaren geleden in diverse Europese steden ingevoerd; sinds vorig jaar zomer eveneens in Amsterdam. Daarna volgden Den Haag en Rotterdam en Utrecht.

De activiteiten in ons land gaan in tegen een rechterlijk verbod van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van december. Diverse keren zijn chauffeurs betrapt bij acties van politie, OM en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Proces-verbaal De chauffeurs kregen een proces-verbaal en een aanzegging tot een dwangsom voor als ze in herhaling vallen. Het bedrijf moest dwangsommen betalen, maar heeft het maximum van een ton al gehaald. Tegen het verbod loopt een bodemprocedure.

Het bedrijf, waarin investeerders honderden miljoenen hebben gestopt, toonde zich eerder al bereid "een langlopende juridische strijd'' aan te gaan. "Wij voldoen in tegenstelling tot de taxibranche aan de Wet personenvervoer uit 2000, die tot doel heeft goedkoop en tegen een hoge kwaliteit te werken.’’

Van stoppen wil Uber niets weten. "We gaan door met het aanbieden van UberPOP om de vernieuwing die we in gang hebben gezet, niet te laten stranden.''