Nieuws Actueel

Uitbaters sportbar de fout in met controle legitimatie

Suzanne Eijgenraam 21 december 2015

Sportkantine bier jongeren legitimatie

Barmedewerkers van Rotterdamse sportverenigingen vragen maar zelden om een identiteitsbewijs wanneer een jongere een biertje bestelt. Dat blijkt tijdens een controle in vijf kantines, schrijft het AD.

Vooral de sportkantines hebben moeite met de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, zo blijkt uit een onderzoek dat het Trimbos-instituut in opdracht van de gemeente Rotterdam heeft uitgevoerd.

“Slechts in vijf procent wordt om legitimatie gevraagd,” weet een gemeentewoordvoerder. “Terwijl het bij twijfel over de leeftijd verplicht is om dat te doen.” De leeftijdsgrens van 16 jaar werd vroeger wel goed nageleefd. “Maar aan de nieuwe regels moeten sportverenigingen nog wennen.” En daarom is de gemeente bezig met een proef, waarbij 18-jarige test-aankopers die er nog wat jonger uitzien, proberen alcohol te krijgen in horecagelegenheden, slijterijen, supermarkten en sportkantines. Deze zaterdag bezoeken ze vijf voetbalverenigingen, samen met twee controleurs van de gemeente. Biertjes Aan het begin van de middag stappen de mannelijke en vrouwelijke test-aankopers een kantine van een voetbalvereniging in Prins Alexander binnen. “Mag ik twee biertjes?” vraagt één van hen aan de barmedewerkster. Hij krijgt ze, zonder dat hij zijn legitimatiebewijs hoeft te laten zien. Vlak daarvoor is een van de controleurs al binnengekomen. Vanaf een afstandje constateert hij de overtreding en spreekt de barvrouw erop aan. Haar leidinggevende reageert: “Normaal komen hier geen jongeren en kennen we iedereen.” Dat is geen argument, vindt de tweede verbalisant. “Het gebeurt nu wel. Dit is namelijk een openbare gelegenheid.” Dat hij zonder legitimatie bier kan kopen, is voor de mannelijke test-aankoper eigenlijk geen verrassing. “Zo gaat het heel vaak,” reageert hij. Ieder bezoek tijdens deze controle verloopt dan ook vergelijkbaar, al reageren de leidinggevenden in de kantines wel wat verschillend. “Er was geen twijfel over de leeftijd. Ik zag dat ze achttien waren,” zegt een man bij een Kralingse voetbalvereniging bijvoorbeeld. In Hillegersberg zegt de uitbater: “Vanwege drukte stond ik zelf niet achter de bar. Volgens mijn medewerker zaten de klanten boven de grens.” Hij vindt de nieuwe regelgeving maar onzin. “Het is strontvervelend. Jongeren van zestien mochten altijd een biertje drinken en nu opeens niet meer.” Boete De zaterdag gecontroleerde sportverenigingen krijgen nog geen boete. “We willen ze juist helpen,” zegt de gemeentewoordvoerder. “We bieden hen bijvoorbeeld aan om eens langs te komen en alle vrijwilligers de regels goed uit te leggen.” Bij een volgende overtreding kunnen de clubs echter wel een boete verwachten. Die kan ruim 1300 euro zijn en bij herhaling kunnen ze zelfs hun drankvergunning kwijtraken.