Nieuws Actueel

Uitgeprocedeerde asielzoekers naar Vondelpark

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4859063

Sympathisanten zorgen voor eten en drinken. Het is nog niet bekend of de groep ook van plan is daar te overnachten, meldde een woordvoerder.

Woensdag trokken de uitgeprocedeerden, net als de dagen daarvoor, al demonstrerend door de stad. Ze hielden zich onder meer op voor het pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Stadhouderskade. Later vertrekken ze naar het Vondelpark om daar hun tenten op te slaan.

De nacht van maandag op dinsdag bracht de groep door in een provisorisch tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp. Op last van de politie moesten ze daar dinsdag weer weg. De nacht daarop kregen ze onderdak in krakersbolwerk Vrankrijk, maar ook dat was slechts een oplossing voor één nacht. ,,We hebben op dit moment nul opties", aldus de woordvoerder woensdagmiddag.

Verbod De gemeente Amsterdam verbood de groep dinsdag om opnieuw tenten in de stad te plaatsen. De asielzoekers mogen wel tot 23.00 uur demonstreren.

Op 2 locaties in de stad kunnen de rondzwervende vluchtelingen terecht voor een warme maaltijd, een douche, een slaapplek en een ontbijt (de bed-, bad- en broodvoorziening). In totaal maken 76 uitgeprocedeerde asielzoekers daar momenteel gebruik van. De rest weigert de opvang, omdat ze er alleen tussen 17.00 en 09.00 uur terechtkunnen.