Nieuws Actueel

Uitgever Pearson onderuit op beurs

Van onze redactie 21 oktober 2015

Image 5359078

,,Iedereen houdt zijn kruit droog en wacht op bedrijfsnieuws dat meer richting geeft. De kwartaalcijfers laten tot nu een wisselend beeld zien en het blijft zoeken naar houvast. Ook doen er geruchten de ronde over uitbreidingen van de stimuleringsprogramma's in Japan en Europa. ECB-president Mario Draghi zal daar donderdag mogelijk meer over zeggen. Donderdag komen er bovendien meer Nederlandse bedrijven met cijfers naar buiten", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 449,42 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 677,61 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent.

TNT

In Londen raakte Pearson 16 procent aan beurswaarde kwijt. De uitgever stelde zijn winstvoorspelling voor dit jaar neerwaarts bij. De verkoop van de titels Financial Times (FT) en The Economist en negatieve wisselkoerseffecten drukken volgens Pearson op het resultaat.

TNT ging aan kop in de AEX met een winst van ruim 2 procent, na de formele bevestiging dat Brussel geen bezwaren heeft tegen de overname door het Amerikaanse FedEx. De pakketvervoerder won een dag eerder al 10 procent door mediaberichten dat de overname groen licht zou krijgen. Postbezorger PostNL, die een groot belang heeft in TNT, steeg in de MidKap meer dan 1 procent.

Euro

In Zürich zakte Credit Suisse bijna 3 procent. De Zwitserse bank zag de kwartaalwinst dalen en wil omgerekend 5,5 miljard euro ophalen om de balans te versterken. De Zwitserse zadenhandelaar Syngenta won ruim 4 procent na het vertrek van topman Mike Mack.

De euro was 1,1343 dollar waard, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 45,69 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,6 procent naar 48,43 dollar per vat.