Nieuws Actueel

Uitgeverij in vrije val

Rik Nizet 5 maart 2014

Uitgeverijen hebben de omzet vorig jaar fors zien dalen. Dat vertaalde zich in een verdubbeling van het aantal faillissementen in deze bedrijfstak, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet van uitgeverijen van onder andere boeken, kranten en tijdschriften daalde in het vierde kwartaal van 2013 met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Over het hele jaar was de omzetdaling ruim 6 procent. Sinds de start van de economische crisis eind 2008 hebben uitgeverijen ongeveer 20 procent omzet verloren zien gaan.

Uitgeverijen hebben niet alleen last van de laagconjunctuur, maar ook van afnemende omzet als gevolg van de opkomst van e-books. Daarnaast kampen tijdschriften- en krantenuitgeverijen al jaren met teruglopende advertentie-inkomsten en aantallen abonnees.

FaillietIn 2013 gingen 71 uitgeverijen failliet; fors meer dan in de voorgaande jaren, toen het aantal bedrijven dat over de kop ging enkele tientallen lager lag. Ondanks de bedrijfsbeëindigingen als gevolg van faillissement nam het aantal uitgeverijen in de afgelopen vijf jaar nog wel toe met 6 procent. Naast enkele grote uitgevers kent de branche veel kleinschalige bedrijven die onder andere actief zijn met e-publishing.

OmzetontwikkelingOndernemers in de uitgeversbranche blijven negatief gestemd over de omzetontwikkeling. Bijna 20 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal verder zal afnemen. Bijna 60 procent verwacht ook minder personeel nodig te hebben.