Nieuws Actueel

Uitgezette Afghaan Feda Amiri had ontwrichte knie

Van onze redactie 23 februari 2015

Dinsdag stelt Voordewind aan staatssecretaris Fred Teeven (VVD) mondeling Kamervragen over de uitzetting van Amiri. De inwoner van Heeze werd in januari na 18 jaar uitgezet naar zijn land van herkomst.

Tijdens de vlucht van Amsterdam naar Kabul is Amiri naar eigen zeggen mishandeld door leden van de Koninklijke Marechausse. "Bij vertrek heeft hij opnieuw asiel aangevraagd in het vliegtuig. Dat is geweigerd. Daarna zou hij zich verzet hebben tegen zijn uitzetting", vertelt Voordewind. "Met geweld is hij achterin het vliegtuig gelegd, is hij vastgebonden en heeft hij een zak over het hoofd gekregen gedurende de eerste 20 minuten van de vlucht." Bij de worsteling aan boord zou mogelijk de knie van Amiri ontwricht zijn geraakt.

Zoektocht naar vader leidt naar ziekenhuis Voordewind baseert zich op informatie van Katinka Simonse, ook wel bekend als kunstenares en schrijfster Tinkebell. Zij reisde onlangs de dochter van Amiri, Tamana, achterna naar Kabul. Zij ging op zoek naar haar vader, van wie zij sinds zijn uitzetting niets meer had vernomen. Dochter Amiri trof haar vader na enig speurwerk aan in een ziekenhuis.

Zijn behandelend arts heeft tegenover haar en Simonse verklaard dat Amiri op 6 januari, direct na de landing op Kabul, met een ontwrichte knie is binnengebracht. Deze verklaring bevestigt het relaas van Amiri, dat hij aan boord zou zijn mishandeld, stelt Kamerlid Voordewind. "Terwijl de marechaussee zegt dat er niets is gebeurd. Daarom vraag ik de staatssecretaris om een onafhankelijk onderzoek te starten. Er is ook een stewardess geweest die alles gezien heeft. Naar haar ben ik nog op zoek."

'Het gaat de goede kant op'

Feda Amiri ligt nog in het ziekenhuis. Het gips is inmiddels van zijn been, maar lopen gaat nog niet, aldus Voordewind. Amiri herkende vorige week zijn dochter niet en leed aan geheugenverlies. "Inmiddels heeft hij haar herkend, het gaat de goede kant op met hem."