Nieuws Actueel

Uitschakeling Oranje: Geen EK, ramp en zege tegelijk

Rik Nizet 11 oktober 2015

Geen ek ramp en zege tegelijk oranje uitgeschakeld middelgroot

Een voor Oranje EK-loos 2016 doet het bedrijfsleven splijten. Waar de horeca-ondernemer met een kater achterblijft als het EK-sprookje aankomende dinsdag wellicht definitief over en uit is, is het voor de reisbranche een geluk bij een ongeluk.

Met de uitschakeling van Oranje zullen horecazaken dat in de voetbalmaand juni beslist in hun portemonnee gaan merken. Hoeveel inkomstenverlies een gemiddelde café-uitbater zal lijden is moeilijk in te schatten. Maar merken zullen ze het, net als elektronicazaken die hun nieuwe tv's voor het EK-eindtoernooi maar moeilijk kunnen slijten zonder deelname van Oranje. Om nog maar niet te spreken over de merchandisingbranche die steevast gretig inspeelt op de toenemende Oranje-koorts en een belangrijke afnemer is in die periode voor menig MKB'er en de multinationals. Alle plannen kunnen worden opgeborgen. SupermarktenHet missen van het EK betekent alleen al voor de supermarkten een inkomstenderving van ruim 50 miljoen euro, is de schatting van marktonderzoeksbureau GfK. Ter vergelijk: Het WK in Brazilië leverde de supermarkten 54 miljoen euro extra omzet op. De tv-verkopers zullen evenmin blij zijn: tussen 2004 en 2012 groeiden de tv-verkopen in zomers met grote voetbaltoernooien gemiddeld 15 procent, aldus het CBS.

OranjecampingOok voor de oprichter van de Oranjecamping zijn de druiven zuur. Sinds het EK in Portugal in 2004 verwelkomde initiatiefnemer Jokko de Wit als gastheer naar schatting 10.000 gasten. "Als Oranje niet gaat, hoef je natuurlijk niet te investeren in een tijdelijke Franse camping", legt hij uit. "Maar zo dichtbij Nederland een EK spelen in een ideaal land om te kamperen, dat betekent voor ons een flinke inkomstenderving als het niet doorgaat."

ReisbrancheVoor de reisbranche is het daarentegen handen wrijven. Traditioneel wachten veel Nederlanders met het boeken van een vakantie wanneer het Nederlands elftal nog actief is op een groot eindtoernooi als het EK en WK. Een exit van Oranje houdt in dat het vakantiegeld in juni al kan worden uitgegeven aan een reisbestemming. En belangrijker nog; de vakantie-uitgave hoeft de concurrentie niet aan te gaan met de televisie of beamer.ReclamesReclamemakers becijferen een verlies van ongeveer 18 miljoen euro. "Tijdens een WK of EK lopen er 250 verschillende reclamecampagnes", zegt Frank de Bruin, kenner van de reclamemarkt, tegenover de NOS. Daarnaast hebben veel winkels en bedrijven allemaal eigen acties, variërend van voetbalplaatjes tot en met oranjegadgets zoals de wuppie. "Er wordt voor bijna 10 miljoen euro aan dergelijke oranje hebbedingetjes geproduceerd", zegt hij.

Bioscopen en theatersOok het witte doek zal profiteren van de uitschakeling, voorspelt Marten van Garderen, econoom bij ING, in een interview met de NOS. "Supermarkten zullen verliezen, maar bioscopen of theaters profiteren weer. Je ziet dat Nederlanders niet per se meer uitgeven tijdens zo'n toernooi, maar vooral anders." Volgens Van Garderen verandert er niet zo heel veel voor de economie als geheel. Alleen als Nederland Europees kampioen wordt, doet dat echt iets met de hele economie. "Het is uitgezocht dat het winnen van zo'n toernooi een positief effect heeft op het consumentenvertrouwen en dus op de economie. Het maakt consumenten optimistischer. Maar een kampioenstitel is nog wel ver weg."

AmbulanceBij het WK in 2010 stegen de ambulancekosten met 330.000 euro nadat Nederland in de kwartfinale van Brazilië won.

DoorwerkenBij voetbaltoernooien legt Nederland het werk neer. In 2012 tijdens het EK nam 6 procent van de Nederlanders gemiddeld 14 uur vrij.

ExportOf we winnen of verliezen, we verdienen nog steeds wat aan het EK. In 2012 verdiende Nederland aan de export van bouwvoorzieningen voor stadions, gras en gloeilampen naar Polen en Oekraïne, de gastlanden tijdens dat EK.

Weinig opgeschotenHet Nederlands elftal is zaterdag weinig opgeschoten met de uitzege op Kazachstan (1-2) in de EK-kwalificatie. Omdat Turkije ook won bij Tsjechië (0-2) heeft de ploeg van bondscoach Fatih Terim dinsdag in het thuisduel met IJsland aan een punt voldoende voor een plaats in de play-offs.

Danny BlindBondscoach Danny Blind en zijn spelers wonnen nog even aan vertrouwen door de eenvoudige overwinning op het kunstgras in Astana. "Ik weet zeker dat Turkije zenuwachtig wordt van onze zege", zo hield aanvoerder Wesley Sneijder de moed er in. "We gaan nu in het hotel kijken hoe het afloopt in Tsjechië. Het zou zo zonde zijn als we niet naar het EK gaan. Er komen een paar goede jongens aan, dat hebben de debutanten hier laten zien. En dan bleef Riechedly Bazoer nog op de bank."

KaterEenmaal terug in het hotel maakte het vertrouwen bij Oranje plaats voor een katerig gevoel. Turkije worstelde een uur met Tsjechië, maar nam vervolgens wel afstand. Selçuk Inan opende de score vanaf de strafschopstip, Hakan Çalhanoglu bracht de Turken daarna nog dichter bij een plaats in de play-offs. Nederland rest nu niets anders dan dinsdag voor eigen publiek winnen van Tsjechië en hopen dat IJsland bij Turkije wint. Zo niet, dan ontbreekt de nummer drie van het laatste WK voor het eerst sinds 1984 op het EK, waaraan een recordaantal van 24 landen deelneemt.

DebutantenbalMet drie debutanten in de basis speelde Oranje een goede wedstrijd tegen Kazachstan. Centrumverdediger Virgil van Dijk heerste in de lucht. Kenny Tete won veel duels en Anwar El Ghazi bereidde na 33 minuten de openingstreffer van Georginio Wijnaldum voor (0-1). De wedstrijd was zo goed als gespeeld toen Wesley Sneijder na vijftig minuten voor 0-2 zorgde. Islambek Koeat trof in de laatste seconden van blessuretijd nog doel voor de thuisploeg.

Van PersieBlind verraste niet alleen met drie debutanten. Hij passeerde ook Robin van Persie, die iets heel anders had verwacht van zijn honderdste interland. De tweede aanvoerder van Oranje mocht pas na 87 minuten invallen. "Dit hoort ook bij topsport'', zei Van Persie. "De bondscoach beslist. Het gaat niet om mij, maar om de ploeg die gewonnen heeft. Bovendien is het veel erger wat met Tim Krul is gebeurd.''

KrulDe doelman van Newcastle United viel in de slotfase uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Krul stond onder de lat omdat Jasper Cillessen in de warming-up geblesseerd raakte. Zo kon het gebeuren dat derde doelman Jeroen Zoet de wedstrijd uitspeelde. Als Cillessen niet snel herstelt van zijn rugblessure, is de kans groot dat Zoet dinsdag tegen Tsjechië het doel verdedigt. Blind heeft Kenneth Vermeer al opgeroepen als vervanger voor Krul.