Nieuws Actueel

Uitslag Europese verkiezingen: D66 grote winnaar, PVV in rouw

Rik Nizet 23 mei 2014

D66 lijkt de grote winnaar te worden bij de Europese verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. De PVV levert de meeste zetels in. Dat blijkt uit een exitpoll van bureau Ipsos in opdracht van de NOS.Uitslag Europese verkiezingen:Nepjuichen bij draaiende camera NOSIn beeldVolgens Ipsos haalt D66 15,6% van de stemmen en het CDA 15,2. Het CDA verliest flink, in percentages, maar houdt wel 4 van de 5 zetels over. De PVV gaat van 17,0 naar 12,2% en houdt 3 van zijn 5 zetels over.De VVD wint licht, en houdt 3 zetels. Ook de SP en de PvdA komen op 3 zetels, voor de SP is dat een zetel winst. De SP heeft met 10% meer stemmen gekregen dan de PvdA (9,4%). GL gaat van 3 naar 2, de CU/SGP houdt er 2, en de PvDD en 50Plus lijken 1 zetel te halen.D66: Beste uitslag ooitD66-leider Alexander Pechtold vierde dat als de "beste uitslag ooit'' van zijn partij in Europa. Als D66 bij de definitieve uitslag het CDA voor blijft, is D66 voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. Pechtold duidde de uitslag als een pro-Europese keuze van de Nederlanders. Voor zijn partij zijn het de zevende verkiezingen op rij waarbij beter wordt gescoord dan de keer ervoor.Aanhang D66 door het dolle:PVV: Stil van verliesPVV'ers vielen stil toen donderdagavond de resultaten van de exitpoll binnenkwamen van de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waar ze hadden gehoopt op een overwinning, stonden ze nu vrijwel zwijgend naar een tv-scherm in een café in Scheveningen te kijken. Pas toen een NOS-verslaggever ter plaatse live in de uitzending was, klonk gejuich en geklap en werd even de suggestie gewekt dat de stemming er best wel in zit.

PvdA: opnieuw flink verliesDe PvdA lijdt opnieuw flink verlies (van 12 naar 9,4 procent van de stemmen) maar weet mogelijk de huidige drie zetels vast te houden. Lijsttrekker Paul Tang haalde opgelucht adem en gaf toe dat drie zetels "mooi'' zou zijn. PvdA-leider Diederik Samsom, die onder vuur ligt na een slechte uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart en te maken heeft met aanhoudend slechte peilingen, reageerde nog niet.SP: serieuzere spelerDe SP boekt weer winst, komt op drie zetels en is nu voor het eerst bij verkiezingen procentueel groter dan de PvdA. SP-leider Emile Roemer vierde dat als een "enorme doorbraak''. Zijn partij is nu de grootste linkse partij in Nederland en daarmee volgens Roemer ook op het Binnenhof een "serieuzere speler''.

Opkomst: 37 procentDe opkomst lijkt dit keer uit te komen op 37 procent, tegen 36,8 procent 5 jaar geleden. Vooral PVV- en PvdA-kiezers bleven dit keer thuis. Bij de PVV bleef volgens Ipsos 65 procent van de kiezers van 5 jaar geleden thuis, bij de PvdA was dat 57 procent.

UitslagDe voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend via de verkiezingsdienst van het ANP. De definitieve en officiële uitslag wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.