Nieuws Actueel

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen: PvdA-bolwerk gesloopt

Rik Nizet 20 maart 2014

De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste, zo blijkt uit tussenstanden. Landelijk zakten de sociaaldemocraten volgens een NOS-prognose van 15,1 naar 10,2 procent van de stemmen. Ook CDA en VVD verloren aanzienlijk terrein.Uitslag: GemeenteraadsverkiezingenPvdA van de troon gestotenStemfie: Selfies uit het stemhokje

Forse winst is er voor D66. Deze partij nam de eerste plek van de PvdA over in onder meer Amsterdam, Utrecht en Groningen. Volgens de prognose zijn de democraten nu procentueel de grootste partij in Nederland. Ook de SP deed het heel goed. Zij verdubbelde bijna haar aanhang. In Den Haag lijkt de PVV de PvdA verdrongen te hebben als grootste partij, in Rotterdam gaat de winst naar Leefbaar Rotterdam.

Diederik Samsom: We zijn niet verslagenPartijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. "We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.'' Samsom maakte duidelijk dat de PvdA met hernieuwde energie doorgaat. Ze gaat extra haar best doen omdat de resultaten van het kabinetsbeleid te langzaam binnenkomen. "We zijn geen mooiweerpartij. Mensen verwachten van ons dat we de kopjes niet laten hangen."

Mark Rutte: Forse tikVVD-leider en premier Mark Rutte gaf toe dat zijn partij ,,een forse tik'' heeft gehad. Hij wees erop dat zijn partij regeert in moeilijke tijden en impopulaire maatregelen moet nemen. Ook Kamerlid Mona Keijzer van het CDA erkende dat de uitkomst voor haar partij tegenvalt, maar ziet wel herstel vergeleken met de Kamerverkiezingen van 2012.

Alexander Pechtold: We blijven kabinet steunenD66-leider Alexander Pechtold toonde zich ingenomen. De goede uitslag is voor hem geen aanleiding om de steun aan het kabinetsbeleid in te trekken. SP-leider Emile Roemer vindt het "tijd om een feestje te vieren''. Het positieve resultaat voor zijn partij hing volgens hem al een tijd in de lucht.

Geert Wilders: Pak op hun donderVolgens Geert Wilders van de PVV, wiens partij maar in 2 gemeenten deelnam aan de verkiezingen, hebben de regeringspartijen VVD en PvdA "een enorm pak op hun donder gehad''. Wilders zorgde op de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag voor commotie door zijn aanhangers te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. "Minder, minder, minder", riep de zaal.

OpkomstDe opkomst bedroeg woensdag volgens de NOS-prognose 53 procent, een laagterecord. Vier jaar terug ging 54 procent van de kiezers naar de stembus. Lokale partijen deden het goed: zij zouden bijna 30 procent van de stemmen hebben behaald, 5 procent meer dan 4 jaar terug.