Nieuws Actueel

Uitslag verkiezing Provinciale Staten: VVD blijft nipt de grootste

Rik Nizet 19 maart 2015

Vvd rutte verkiezingen uitslag provinciale staten middelgroot

Het lijkt er steeds meer op dat de VVD toch de grootste partij blijft in de Eerste Kamer, met een zetel meer dan het CDA. De liberalen komen waarschijnlijk op dertien zetels, het CDA op twaalf. De combinatie van het kabinet met de drie 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP blijft steken op een nipte minderheid van 36 zetels.

Lees ook:Uitslag per gemeente in beeldPVV profiteert van lage opkomstVerkiezingen Provinciale Staten 2015Kabinet verliest meerderheid in SenaatDat blijkt uit een prognose door de ANP Verkiezingsdienst waarbij 86,2 procent van de stemmen is geteld.

D66 komt waarschijnlijk uit op tien zetels, de PVV en de SP op negen, de PvdA op acht, GroenLinks op vier, de ChristenUnie op drie, 50Plus, SGP en de Partij voor de Dieren op twee en de Onafhankelijke Senaatsfractie op een zetel.

D66 is daarmee de grootste winnaar van de verkiezingen met een verdubbeling van het aantal Senaatszetels. De PvdA is de grootste verliezer: er gaan zes zetels af. De regeringscoalitie van VVD en PvdA verliest samen negen zetels.

De leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei een nieuwe Eerste Kamer. De nieuwe senatoren gaan op 9 juni aan de slag.

Opkomst: 49 procentDe opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 was 49 procent. Dat blijkt uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Vier jaar geleden kwam de opkomst uit op 56 procent.

Schiermonnikoog eersteDe gemeente Schiermonnikoog was woensdagavond als eerste klaar met het tellen van de stemmen voor Provinciale Statenverkiezingen. De gemeente gaf om 21.18 uur de cijfers door aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Het CDA is met 17,6 procent de grootste partij. In 2011 was dat nog de PvdA. Die blijft nu steken op 17,1 procent. De opkomst was 56,5 procent, vier jaar terug was dat nog 70,4 procent.