Nieuws Actueel

Uitspraak in seksspel-zaak volgens boekscenario

Van onze redactie 26 oktober 2015

Uitspraakrechtbankalkmaarseksspelandijk1065

De dertigjarige Margit H. uit Andijk verdwijnt acht jaar achter de tralies wegens een poging om haar man om te brengen tijdens een seksspel, vorig jaar oktober. Ook moet zij hem bijna 8000 euro schadevergoeding betalen. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar maandag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van twaalf jaar. De officier van justitie betichtte H. van 'een geniepige en uitgekookte actie' om haar echtgenoot van het leven te beroven. Volgens de aanklaagster blinddoekte ze hem en bond ze hem vast, waarna ze hem met een buigveer bewusteloos sloeg en met een mes op hem instak. De man overleefde ternauwernood en lag een maand op de intensive care.

Zorgvuldig vooropgezetDe straf viel lager uit dan de eis omdat volgens de rechtbank niet is aangetoond dat sprake was van een zorgvuldig vooropgezet moordplan. Daarbij speelde onder meer een rol dat de man het initiatief had genomen tot het seksspel en er zelf mee had ingestemd te worden gekneveld en geblinddoekt. De rechters denken dat de vrouw - die door haar man al lange tijd zou zijn geterroriseerd en bedreigd - haar echtgenoot in een opwelling neersloeg. Pas daarna zou zij bewust op zoek zijn gegaan naar een mes.

BoekscenarioVolgens de rechtbank is daardoor ook niet bewezen dat de vrouw het scenario volgde zoals dit is beschreven in de thriller 'You belong to me' van schrijfster Karen Rose, een link die het OM wel legde. De recherche ontdekte tijdens het onderzoek dat deze titel voorkwam in de lijst met boeken die de Andijkse van de bibliotheek leende. H. - die zich weinig van de bewuste dag zegt te kunnen herinneren - heeft niet ontkend het boek te hebben geleend, wel het te hebben gelezen.