Nieuws Actueel

Uitvaartbranche kraakt onder concurrentie

Grote uitvaartbedrijven ondervinden veel concurrentie van eenpitters. Monuta gaat reorganiseren. Dat schrijft Trouw.

Bendert Zevenbergen | Foto: ANP 10 januari 2017

Uitvaartbranche Monuta

De uitvaartbranche verkeert in zwaar weer. Het aantal zelfstandige ondernemers dat uitvaarten verzorgt, loopt snel op. Er zijn nu 1285 eenpitters, een stijging van ruim 300 in drie jaar. Het totaal aantal uitvaartorganisaties steeg sinds 2014 met bijna 400 naar 1730. Slechts een handvol grote partijen als Monuta, Yarden en Dela heeft honderd werknemers of meer.

Sterftecijfers

"De concurrentie neemt toe, maar de sterftecijfers blijven de komende jaren betrekkelijk stabiel", zegt Barend van de Kraats, van advieskantoor Baker Tilly Berk. "Pas over vijf tot tien jaar stijgt het aantal sterfgevallen sterk."

Zelf regelen

Een zelfstandige uitvaartverzorger regelt de hele uitvaart en huurt zaken als de ontvangstruimte, het crematorium en het begrafenisvervoer zelf in. Grote partijen als Monuta hebben al deze diensten zelf in huis.

Rechtszaak

Gisteren diende in Apeldoorn een rechtszaak tussen de vakbonden FNV en CNV tegen Monuta. Aanleiding is het ontslag van alle 130 uitvaartverzorgers van Monuta per 1 februari. De ontslagen werknemers kunnen nu solliciteren op de 100 'nieuwe' functies voor uitvaartverzorger. Van werknemers wordt geëist dat ze minimaal HBO hebben, in plaats van MBO. De vakbonden zien dit als een truc om gemakkelijk van werknemers af te komen.

Informatie afdwingen

Vakbonden FNV en CNV vinden dat ze onvoldoende van de reorganisatie op de hoogte zijn gesteld. Via de rechter wilden ze gisteren meer informatie afdwingen. Hierna bepalen ze of ze weer naar de rechter gaan om de ontslagprocedure zelf aan te vechten.

"We zijn niet blij dat we de reorganisatie voor het eerst van de werknemers moesten vernemen", zegt Peter Bloemendaal, bestuurslid bij CNV Vakmensen. Volgens Bloemendaal moeten ondernemingen bij dergelijke reorganisaties de bonden informeren.

Woordvoerder Nora Nowee van Monuta stelt dat de uitvaartorganisatie de bonden wel degelijk op tijd en voldoende heeft geïnformeerd.

Onrechtmatig ontslag

Volgens Marlies Possel, bestuurder bij FNV Zakelijke Dienstverlening, is het ontslag onrechtmatig. "De werknemers worden nu boventallig verklaard op basis van een nieuw functieprofiel. Maar het gaat helemaal niet om een nieuwe functie", zegt Possel.

Nieuwe functie

Van de ontslagen uitvaartverzorgers hebben er volgens Monuta 100 op de nieuwe functie gesolliciteerd, waarvan een groot deel terugkeert als uitvaartverzorger. Een klein deel krijgt een heel andere functie en de rest moet de onderneming verlaten. Monuta kan nog geen precieze aantallen noemen.

Normale procedure omzeilen

Door nieuwe functies te creëren, hoopt Monuta wellicht de normale procedures voor collectief ontslag te omzeilen. "Bij een normaal ontslag hebben mensen met de meeste arbeidsjaren de beste positie", stelt Sander Schouten, advocaat bij AMS Advocaten. "Door uit te gaan van geheel nieuwe functies heeft een bedrijf bij een reorganisatie de handen vrij en hoeft het alleen de beste medewerkers opnieuw in te huren."

Docent arbeidsrecht Johan Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam benadrukt dat het dan wel om echt nieuwe functies moet gaan. "Een rechter zal een reorganisatie niet goedkeuren wanneer de functie enkel een andere naam krijgt."

Gerelateerde artikelen

Utrechtse uitvaartonderneming repatrieert door heel EuropaTranen voor later in de uitvaartbrancheOndernemers bundelen krachten in uitvaartwinkel