Nieuws Actueel

Uitvaartfamilie: dankbaar werk

Jarry Popelier 26 november 2015

Kist uitvaart anp

Het familiebedrijf, dezelfde hobby of passie, hetzelfde beroep. Veel ouders zien hun kroost in hun voetsporen treden. Het BD maakt een serie verhalen over bijzondere familiebanden.

"Kom op jongens, lachen! Het is geen uitvaart." Voor wie eraan twijfelt: tijdens de fotosessie wordt bewezen dat ook uitvaartondernemers plezier kunnen hebben in hun werk. Zeker als je dat met zoveel familieleden doet. "Dat is onze kracht", zegt Paul van Weert. “Met onze familie zijn we bezig voor een andere familie. Dan kun je net wat meer bereiken.”

StressvolIn het kantoor van Bijnen Uitvaartverzorging aan de Wolfskamerweg in Vught struikel je bijna over de Bijnens. Het bedrijf werd in 1928 gestart door Marinus Bijnen, de opa van Rien (60) en Henk (59). Die broers staan nu aan het hoofd van de onderneming. Riens zoons Olaf (36) en Bjorn (33) en stiefzoons Paul (28) en Bas (26) werken hier ook, net als zijn vrouw Patricia (57) en Igor (30), de zoon van Henk. “Het is stressvol werk, er gebeurt bij overlijden heel veel in een familie en die is daar vaak niet op voorbereid”, vertelt Paul. “Aan ons de taak om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Daar gaan we ver voor. Als er bijvoorbeeld binnen een uur iets gedrukt moet worden en je krijgt dat voor elkaar, dan geeft dat veel voldoening.”

Geen robot“We hebben geen kantoorbaan”, vult Bjorn aan. “Ook na vijf uur zijn we vaak nog bezig. Als een familie na een uitvaart zegt: dit is precies hoe we het wilden, geeft dat een heel mooi gevoel. Kijk, ook de dood hoort bij het leven. Wij zijn met dit bedrijf opgegroeid, dus we kunnen daar waarschijnlijk beter mee omgaan dan een ander. Maar ook wij hebben gevoel. Ik ben geen robot. Daarom moet je af en toe ook de spanning van je afgooien.”

Ze proberen hun werk niet mee naar huis te nemen, maar het ene sterfgeval is het andere niet. Zeker bij jonge kinderen is het verlies confronterend, al helemaal voor de vaders in het bedrijf. Paul: “We zijn erg betrokken, de families zijn voor ons geen nummertje. We vullen elkaar aan en kunnen de frustraties op elkaar afreageren. Als je familie bent kun je net wat meer tegen elkaar zeggen.” “Dan drinken we op vrijdag iets met elkaar en is het klaar”, zegt Igor.

Horeca Een echte opleiding voor uitvaartondernemer is er niet, de zoons van Rien en Henk zijn dan ook heel divers geschoold. Zoals Bjorn, die zijn horecapapieren heeft. Hij heeft het werk ook even gecombineerd. “Was ik ‘s ochtends bij een begrafenis en stond ik ‘s avonds in het café.” Bjorn stopte in 2009 bij de uitvaartverzorging om zijn droom waar te maken: een lunchroom openen. “Ik heb dat ruim vier jaar gedaan, maar het was niet wat ik ervan verwachtte. Dus toen ben ik weer teruggekomen.” In de herfstvakantie reed hij even op en neer vanaf zijn vakantieadres in Limburg om een uitvaart te begeleiden. “De mensen die je begeleidt bouwen op jou. Daarom is dit ook zulk dankbaar werk.” Zijn familieleden knikken.

Vijf personen van het uitvaartbegeleidingsteam met van links naar rechts: Rien Bijnen, Olaf Bijnen, Igor Bijnen, Paul van Weert en Bjorn Bijnen. Foto: Sandra Peerenboom