Nieuws Actueel

Uitvaartondernemer Edwin Kist opent nieuw uitvaartbedrijf in Usselo

Van onze redactie 28 juli 2015

Uitvaartondernemer Edwin Kist Lars Smook

In het Afscheidshuis Usselerhof kunnen nabestaanden in een huiselijke omgeving afscheid nemen van hun overleden dierbare. Ze hebben de beschikking over tal van 'eigen' voorzieningen, zoals een opbaarkamer, een moderne woonkamer, een goed geoutilleerde keuken en een toiletruimte.

Vroegere bakkerij Het is deze reeks van voorzieningen die het Afscheidshuis in de vroegere bakkerij van Ter Horst, op de hoek van de Haaksberger- en Boekelosestraat, bijzonder maakt, zegt Jan Mazereeuw. Hij is sinds kort in dienst bij Edwin Kist, die de panden en grond tegenover Hanninkshof een tijd geleden aankocht. Kist en Mazereeuw kennen elkaar al lang. Ze waren in een ver verleden bloemist en werkten daarna bij dezelfde uitvaartonderneming.

Sleutelhuis Mazereeuw wordt straks beheerder van het Afscheidshuis in Usselo, Kist regelt de uitvaarten. In het huis - ook wel sleutelhuis genoemd - hebben de nabestaanden gedurende de periode van de opbaring van de overledene (meestal vijf tot zes dagen) volledig het recht alleen. Zij kunnen 24 uur per dag in- en uitlopen, als ze willen een maaltijd koken in de keuken of blijven slapen op de bank in de woonkamer.

Dat is volgens Mazereeuw het verschil tussen een sleutelhuis en een sleutelkamer. In laatstgenoemde voorziening zijn er, afgezien van de opbaarruimte, voornamelijk gemeenschappelijke voorzieningen.

Twee afscheidshuizen In de vroegere bakkerswinkel komen twee afscheidshuizen, elk met een eigen ingang en elektronische sleutel. De bestaande opkamer wordt ingericht als speelruimte voor kinderen. Voor beide huizen is er in de oude bakkerij een verzorgings- annex aflegruimte. De vroegere bakkerswinkel wordt omgebouwd tot centrale ontvangstruimte.

Op de verdieping bevindt zich het kantoor, de spreekkamer en de drukkerij. Daarnaast worden enkele kamers ingericht als commerciële ruimten, met exposities van urnen en assierraden en een speciale ruimte voor alles rond een kinderuitvaart, van kinderkistjes en mandjes tot wikkeldoekjes.Er is nog veel werk aan de winkel voordat de eerste overledenen in oktober kunnen worden opgebaard. In zijn werkkloffie meldt Jan Mazereeuw dat de verbouwing op schema ligt. Met name de afscheidshuizen zijn in grote lijnen klaar. Daar komt het nu vooral op de afwerking aan.

Interieurspecialist"Voor de inrichting komt de interieurspecialist nog langs. De kamers krijgen eigentijdse meubels en een flatscreen. Alles wordt warm en sfeervol ingericht. Absoluut niet oubollig", vertelt Mazereeuw.In een groot aantal ruimten moet nog veel gebeuren voordat de puntjes op de i kunnen worden gezet. Gevraagd naar de opening roept Mazereeuw in eerste instantie: september. Na een uitgebreid rondje over de bouwplaats, corrigeert hij dat. "Hou het maar op oktober", zegt hij.

Ideale plek Zelfstandig uitvaartondernemer Edwin Kist liep al langer rond met plannen voor een afscheidshuis en vond in Usselo de geschikte locatie daarvoor. "Deze plek is ideaal", zegt compagnon Mazereeuw. "We zitten hier dicht bij het crematorium, de kerk en begraafplaats in Usselo en tegenover restaurant Hanninkshof. Voor grote gezelschappen is daar de koffietafel. Als de mensen dat per se bij ons willen doen, doet Hanninkshof de catering."

Foto: Lars Smook