Nieuws Actueel

Uitverkoop op obligatiemarkt houdt aan

Caroline Spilt 7 mei 2015

Ondanks de enorme koersdalingen van de afgelopen weken kwam er ook donderdagochtend geen einde aan de uitverkoop van onder meer Duitse en Nederlandse staatsobligaties. De rentes, die afgelopen tijd al verdubbelden, liepen daardoor verder op.

Het rendement op Duitse leningen voor tien jaar steeg in de ochtendhandel naar 0,75 procent. Dat is historisch gezien nog altijd bijzonder laag, maar is tegelijkertijd de hoogste stand sinds december vorig jaar. Mede door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) verdampte de rente op de toonaangevende tienjaarsleningen in de eerste maanden van dit jaar bijna volledig.

Nederlandse renteDe vergelijkbare Nederlandse rente steeg donderdagochtend naar 0,92 procent, terwijl op 20 april nog een historisch dieptepunt van 0,22 procent werd bereikt. Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar de betreffende leningen.

Vraag obligatiesDe vraag naar staatsobligaties nam afgelopen tijd sterk toe door het besluit van de ECB om maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op te kopen. Sinds vorige week is de stemming echter omgeslagen en lopen de rentes scherp op. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de rendementen op de obligaties nog altijd bijzonder laag zijn.

OnrustDe onrust beperkt zich niet tot Nederlandse en Duitse obligaties. Afgelopen week steeg de rente op tienjarige Spaanse en Italiaanse leningen bijvoorbeeld van 1,5 naar bijna 2 procent. De rentestijgingen zijn ook buiten de eurozone zichtbaar. Zo staat de Britse rente nu op 2 procent, tegen 1,5 procent medio vorige maand.

EuroTegelijk met de opleving van de obligatierentes is ook de euro bezig aan een flinke opmars. Donderdagochtend werd de Europese munt voor 1,1375 dollar verhandeld, waarmee de hoogste waarde sinds eind februari werd bereikt. Half maart zakte de euro nog voor het eerst in jaren tot een waarde van minder dan 1,05 dollar.