Nieuws Actueel

Unie gooit stakingswapen overboord

Lotte Grimberg 12 januari 2015

Vakbond De Unie gooit het stakingswapen overboord omdat het bot is geworden. "Staken levert niks op, daarom doet De Unie dat niet meer. Als argumenten aan tafel niet helpen, dan helpt een polonaise op het Malieveld zeker niet. Wat helpt, is een goed gesprek met de werkgevers over waar ook wij werknemers met dit land naar toe willen'', zei voorzitter Reinier Castelein maandag.

Robotisering"Juist nu de ontwikkelingen sneller gaan dan we kunnen bevatten met 3D-printing, automatisering, digitalisering en robotisering, kunnen werknemers niet langs de zijlijn blijven staan. De Unie Arbeidsmonitor laat nu al zien dat harde acties of stakingen niks gaan opleveren. Integendeel: er gaan in 2015 nog 100.000 banen verloren'', aldus Castelein.

Andere eeuwDe vakbondsvoorzitter vindt staken niet meer van deze tijd: "De arbeidsmarkt verandert, daarom moeten werknemers mee veranderen. Iedereen die dat ontkent leeft in een andere eeuw. Bij die houding past het niet om met het mes op tafel de gesprekken aan te gaan. Wij zeggen dus heel duidelijk, in 2015 gaan wij er aan de onderhandelingstafel uitkomen.”

De Unie is met circa 50.000 leden een van de kleinere vakbonden en was volgens Castelein vorig jaar betrokken bij circa zes stakingen.

Tijger zonder tandenFNV-voorzitter Ton Heerts wijst de beslissing van De Unie af. "Een vakbond die nooit staakt is als een tijger zonder tanden. Staken is de kern van vakbondsvrijheid en niet voor niets een grondrecht. Staken heeft zin, kijk naar de zorg, de mensen van Tata Steel en van Brinks. De FNV poldert als het kan en foldert als het moet en daar hoort staken bij.''

Bij de vakorganisatie FNV zijn meer dan 1 miljoen leden aangesloten.