Nieuws Actueel

Uniek: vandaag gewoon werken

Merlijn Ensing 30 april 2014

Het is nog even wennen. Voor het eerst in decennia is het woensdag geen landelijke feestdag, maar een doodnormale werkdag. Vorig jaar vierde ons land Koninginnedag op 30 april voor het laatst. In een bijzondere editie, omdat koningin Beatrix op die dag het stokje overdroeg aan haar oudste zoon Willem-Alexander.

De agenda van de koninklijke familie is dit jaar op deze dag leeg. Afgelopen zaterdag gaven de leden al acte de présence in De Rijp en Amstelveen op de eerste Koningsdag. Willem-Alexander verplaatste 30 april naar de 27e, omdat hij die dag jarig is. Dit jaar viel die dag echter op een zondag, waardoor de viering van Koningsdag een dag eerder was, mogelijk voor de laatste keer in deze vorm. Want hoewel Willem-Alexander wil vasthouden aan het feestelijke karakter, zijn er plannen deze dag een andere invulling te geven.

Koninginnedag werd een jaar nadat Juliana in 1948 was aangetreden als koningin, op 30 april gevierd. Dat gebeurde toen nog met een jaarlijks defilé op Paleis Soestdijk. Toen Beatrix haar in 1980 opvolgde, hield ze deze dag aan als eerbetoon aan haar moeder. Zij maakte er echter een nationale feestdag van waarop ze met haar familie het land introk.