Nieuws Actueel

Unilever helpt AEX vooruit

Van onze redactie 15 oktober 2015

Image 5338348

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,7 procent hoger op 441,85 punten. De MidKap dikte 0,7 procent aan tot 661,49 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

Unilever (plus 4,5 procent) verkocht in het derde kwartaal meer voedings- en verzorgingsmiddelen dan een jaar eerder. Volgens het moederbedrijf van merken als Ola, Dove, Axe en Lipton trokken de markt in China aan. Voor heel 2015 verwacht Unilever dat de omzetgroei aan de bovenkant van de eerder uitgesproken verwachting zal uitkomen.

Sligro verliest

In de MidKap daalde Sligro 0,6 procent. De groothandelstak van het bedrijf heeft een goede zomer achter de rug. De kwartaalomzet van het onderdeel dat producten levert aan met name de horeca nam toe. Ook de supermarkten van Emté boekten meer omzet.

De financieel dienstverlener Intertrust maakte donderdag zijn entree op de Amsterdamse beurs. Het aandeel noteerde 1,1 procent hoger ten opzichte van de introductieprijs van 15,50 euro per aandeel. Intertrust haalde zo'n half miljard euro op met de beursgang.

Burberry onderuit

In Londen ging Burberry ruim 12 procent onderuit. Het Britse modehuis, bekend van trenchcoats en sjaals met het bekende ruitjespatroon, blijft last houden van tegenvallende verkopen in Azië. Met name verkopen in China, en dan vooral in Hongkong en Macau, zitten het modehuis dwars.

De Duitse webwinkel Zalando verloor in Frankfurt bijna 8 procent. De onlineverkoper van schoenen en kleding zag de kwartaalomzet flink aandikken. Ook verhoogde Zalando zijn omzetverwachting voor het hele jaar. De winstvoorspelling werd echter verlaagd.

De euro was 1,1431 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 46,47 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 49,33 dollar per vat.