Nieuws Actueel

Universiteit Twente en ITC ontwikkelen systeem om snel gewonden op te sporen na rampen

Van onze redactie 6 maart 2015

UT frans nikkels

Op dit moment gaan hulporganisaties met honden en shovels op zoek naar overlevenden, waardoor ze niet altijd op de juiste plaatst graven.

Het Europese project Inachus combineert gegevens van onder meer satellieten, drones en robots en maken hiermee een 3D-beeld van de rampplek. Het doel is om zo gericht mogelijk te graven naar gewonden, om zo meer levens te redden.

In kaart brengen ITC houdt zich binnen het systeem bezig met het in kaart brengen van de populatie en de gegevens die met drones worden verzameld. De faculteit heeft hierdoor 700.000 euro beschikbaar, waarvan bijna 550.000 euro aan subsidie van de EU. Het bedrag wordt gebruikt voor het aanstellen van een promovendus en het ontwikkelen van trainingsmateriaal.

Vier jaarHet totale budget van het Europese project is ruim 14 miljoen euro. In totaal werken twintig Europese partijen mee uit tien verschillende landen waaronder Nederland, Zweden, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Het Griekse Institute of Communication and Computer Systems coördineert het project dat in totaal vier jaar duurt.

Foto: Frans Nikkels