Nieuws Actueel

Universiteit Twente helpt kansarmen ontsnappen aan armoede

Van onze redactie 26 mei 2015

Universiteit Twente Frans Nikkels

Sociale ondernemingen

Door sociale ondernemingen op te zetten verwacht de Universiteit Twente armoede overal ter wereld te kunnen bestrijden. De bedrijfjes moeten verrijzen in Derde Wereldlanden als Ghana, India en Venezuela, maar ook in Enschede. Nog dit jaar moet zo’n project gerealiseerd zijn.

'Product co-creatie centra'

In deze ‘product co-creatie centra’ (PC3) worden arme mensen begeleid in het opzetten van een eigen bedrijf met een sociaal karakter. Het kan gaan om bedrijfjes die aan recycling doen, voedseldistributie, een gezamenlijk naai-atelier of bedrijven die mensen met een handicap een baan bezorgen.

Symposium

Het plan voor PC3 wordt woensdag gelanceerd op een symposium op de Universiteit Twente ter gelegenheid van het afscheid van Jaap van Tilburg. Hij heeft al veel startersprojecten in Twente opgezet.

Stimuleren

Het idee voor het stimuleren van sociale ondernemingen komt van UT-onderzoeker Juan Jauregui Becker, die in Venezuela, waar zijn vader vandaan komt, veel armoede heeft gezien. „Maar ik zag ook dat veel mensen ontzettend creatief zijn en op allerlei manieren aan armoede en vooral criminaliteit ontsnappen. Zo had iemand een slimme manier bedacht om telefoonminuten onderling te verkopen. Dat heeft de telecom industrie daar op z’n kop gezet.”

Foto: Frans Nikkels