Nieuws Actueel

Universiteitsbestuurder declareert godsvermogen

Lotte Grimberg 16 juni 2015

Bestuurders van grote universiteiten blijken tonnen aan reiskosten te declareren, waarvan het grootste deel onrechtmatig. Dit blijkt uit researchonderzoek van RTL Nieuws naar declaraties in 2013 en 2014. Hiermee omzeilen zij de regels. Zo declareerde een bestuurder van de Vrije Universiteit Amsterdam voor 27.000 euro aan hotelovernachtingen. En dat is nog maar het begin.

Universiteiten blijken vooral veel geld uit te geven aan auto's met chauffeur. De Universiteit Utrecht geeft hier op jaarbasis het meeste aan uit, namelijk 250.000 euro. TU Delft is jaarlijks zo'n 180.000 euro kwijt aan privéchauffeurs en de Universiteit van Amsterdam 160.000 euro. "Reizen per trein is uitgesloten, onder meer omdat daar geen vertrouwelijke gesprekken gevoerd kunnen worden", meldt de UvA-woordvoerder aan RTL Nieuws als verklaring voor het hoge bedrag aan declaraties.

SoberVoor de universiteiten zijn het zware financiële tijden. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, liet daarom een paar jaar geleden weten dat universiteitsbestuurders sober zouden moeten declareren. Maar niets blijkt dus minider waar. Studentenvakbond LSVB is boos. "Dat je aan de ene kant heel erg aan het beknibbelen bent en alles sober en goedkoop moet, en aan de andere kant dit soort uitgaven doet. Dat is niet met elkaar te rijmen", zegt voorzitter Tom Hoven in een reactie. "Dat is geld dat naar het onderwijs had moeten gaan."

Ook actiegroep De Nieuwe Universiteit maakt zich kwaad om het gedrag van de bestuurders. "Ik word hier zo ontzettend kwaad van, hoe kun je in tijden van bezuinigingen dit soort kostenposten gaan declareren? Ze moeten gewoon zo snel mogelijk weg", aldus één van de leden.

Topje van de ijsbergDe gedeclareerde taxiritjes van de universiteitsbestuurders zijn slechts het topje van de ijsberg. Zo zijn er een groot aantal opvallende declaraties gedaan, bekijk een kort overzicht hieronder:

Universiteit Utrecht: Hier werd voor 170 euro aan Nespresso-cupjes gedeclareerd, want gewone universiteitskoffie is niet goed genoeg. Daarnaast werd ook de huur van een dure SUV voor drie dagen San Francisco op de rekening gezet. Universiteit van Amsterdam: Een bestuurder reist naar Brazilië en vliegt business class voor bijna 9.000 euro. Ook op het overnachten in het buitenland wordt niet bespaard. Zo overnacht één van de bestuurders voor 310 euro per nacht in Glasgow, terwijl maximaal 156 euro per nacht is toegestaan. Technische Universiteit Delft: De bestuurders declareren hier hun 'feestjes'. Op de rekeningen kwam RTL Nieuws diners tegen waar meer dan twee glazen alcohol per persoon worden gedronken. Dat is tegen de regels. Erasmus Universiteit Rotterdam: Maar liefst zeven keer wordt er in een te duur hotel overnacht. Vrije Universiteit Amsterdam: Hier heeft een bestuurder parkeerkosten en niet-zakelijke diners gedeclareerd. Bij navraag verklaarde de universiteit dat dit 'er doorgeen is geglipt'. De bestuurder gaat het volgens de Universiteit terugbetalen. Dezelfde bestuurder declareerde ook nog eens 27.000 euro aan hotelovernachtingen. Dit vanwege de 'niet geringe afstand' met zijn woonplaats Ridderkerk. En verhuizen is natuurlijk geen optie. Radboud Universiteit Nijmegen: De bestuurders van deze universiteit declareerden een bon met een aardige drankrekening. Met z'n vijfen dronken ze 17 glazen wijn en 5 keer sterke drank. Dat moet een leuk 'zakelijk' gesprek zijn geweest. Daarnaast werd er ook een leren bureaustoel van 2.877 euro op de rekening gezet. Universiteit Leiden: Ook hier werden meer dan één keer te dure hotelovernachtingen aangetroffen tussen de declaraties.

Gelukkig is er ook een aantal universiteiten dat zich wel aan de regels houdt. Zo wilde een bestuurder van de Rijksuniversiteit Groningen lunch en ontbijt van zijn echtgenoot declareren, die mee was op zakenreis, maar daar stak de universiteit een stokje voor.