Nieuws Actueel

Urker kotter mogelijk gezonken na aanvaring (video)

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4738937

Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Anoniem De Belgische scheepvaartpolitie heeft een anonieme e-mail gekregen waarin gedetailleerd wordt verklaard dat Morgenster Z85 mogelijk overvaren werd door MV Marselisborg, een meer dan 130 meter lang vrachtschip dat op het ogenblik van de scheepsramp op de radars wel héél dicht bij het veel kleinere vissersbootje was. ,,We weten van dat onderzoek", geeft ook de eigenaar van het schip in de krant toe. De Duitse rederij ontkent echter ten stelligste iets te maken te hebben met de scheepsramp.

Het wrak van de Morgenster ligt nog altijd op 35 meter diepte op de bodem in het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne.

De boot verging op 28 januari. De lichamen van Urkers Jan Kramer (29) en Bert Woort (45) en de Belg Maurice Coussaert (64) werden later gevonden, het lichaam van het Portugese bemanningslid Americo dos Santos Martins (48), is nog altijd onvindbaar.

Aanvankelijk werd gedacht dat een storm de oorzaak was van het vergaan van de kotter, maar nu blijkt dat er misschien veel meer aan de hand is.

Twijfels Nathalie Coussaert, dochter van de Belgische matroos, zegt in Het Laatste Nieuws al ernstige twijfels te hebben gehad over de ramp, omdat haar vaders reddingsvest niet was dichtgemaakt. Dit zou er volgens haar op duiden dat de boot wel heel plotseling is gezonken.

De gemeente Urk is op de hoogte gebracht, maar zegt het volledige onderzoek te willen afwachten voor er mededelingen over worden gedaan.