Nieuws Actueel

UT'ers krijgen subsidie voor doorontwikkeling onkraakbare pas

Van onze redactie 5 januari 2015

De wetenschappers hebben met behulp van de bizarre wetten van de kwantumfysica onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een onkraakbaar beveiligingssysteem.

OpstartpremieZe krijgen nu een opstartpremie van 140.000 euro van de technologiestichting STW. Dat geld is bedoeld voor het omzetten van de onderzoeksresultaten in een demonstratiemodel. In het plan van Pepijn Pinkse en Allard Mosk wordt op een pasje een flinterdun laagje droge witte verf aangebracht dat vele miljoenen nanodeeltjes bevat.

LichtstipjesAls ze een lichtdeeltje de verf insturen zal dat als in een flipperkast tussen de nanodeeltjes doorstuiteren, tot het ontsnapt. Als een bank een ingewikkeld uniek patroon van lichtstipjes de verf instuurt, valt aan het oppervlak een nieuw uniek patroon van ontsnappende lichtdeeltjes te detecteren. Alleen als dat stipjespatroon klopt, keurt de bank het pasje goed.

Draagbaar modelDe beveiligingsmethode is volgens Pepijn Pinkse geschikt voor (overheids)gebouwen, bankpassen, creditcards, identiteitsbewijzen en auto’s. Met de premie willen de initiatiefnemers een draagbaar demonstratiemodel ontwikkelen, om aan te tonen dat hun systeem ook in de praktijk werkt. Ook maken ze een animatiefilm over de gebruikte methode. Daarmee hopen ze commerciële partners aan zich te binden, die de techniek op de markt brengen.

Foto: Hollandse Hoogte