Nieuws Actueel

Uur u voor Griekenland

Rik Nizet 22 juni 2015

Aan de vooravond van de ontmoetingen met de ministers van Financiën en later regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone, doen de Grieken een ultieme poging om 'binnenboord' te blijven. Met een naar eigen zeggen "definitieve oplossing" hoopt premier Alexis Tsipras de huidige impasse tussen het land en zijn schuldeisers te doorbreken.

'Grieks voorstel goede basis eurotop'Tsipras heeft de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk, en ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, telefonisch ingelicht over zijn plannen. Die zouden voor alle partijen het beste en het voordeligste zijn en "het probleem niet verder uitstellen.'' Details van het nieuwe voorstel werden vooralsnog niet bekend.

Maandag praat de eurogroep opnieuw over de Griekse schuldencrisis. Later op de dag volgt een ingelaste Eurotop, waar de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden de kwestie rondom het noodlijdende Zuid-Europese land bespreken. Aan Tsipras de zware taak om zich enerzijds aan zijn verkiezingsbeloften te houden en bezuinigingen te beëindigen en anderzijds een bankroet van Griekenland te voorkomen.

Tikkende klokDe druk op Griekenland nam de afgelopen dagen fors toe. De klok tikt: het Griekse noodprogramma loopt aan het einde van de maand af, een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring én Griekenland moet een flinke afbetaling doen en heeft daar het geld niet voor.

Naar verluidt hebben Merkel en haar Franse collega president François Hollande de afgelopen dagen zware druk op Tsipras uitgeoefend, en benadrukt dat de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders maandagavond er niet is om te onderhandelen.

Dringende oproepOok vanuit de Griekse financiële sector klinkt een dringende oproep om tot een akkoord te komen. De voorzitter van de National Bank of Greece liet optekenen dat het "krankzinnig'' zou zijn als er geen akkoord komt en dat zonder een deal de situatie "ernstig'' wordt.