Nieuws Actueel

Uw geld verdwijnt in een paar zakken

Bram de Vrind 9 februari 2015

De winkelstraten van de Nederlandse binnensteden worden gedomineerd door een handvol grote bedrijven. Shoppen bij Kruidvat en Ici Paris is kassa voor dezelfde holding, en of je nu koopt bij Blokker, Xenos of Bart Smit, het is allemaal één pot nat. Dit zijn de reuzen die de dienst uitmaken in onze stadscentra.

Watson, MacIntosh Retail of BAS Group; grote kans dat u nog nooit van deze bedrijven heeft gehoord, maar er wel heeft geshopt. De bedrijven behoren tot de retailreuzen die onze binnensteden domineren. Ze bezitten een groot aantal winkelformules, waardoor consumenten de indruk krijgen dat in de binnensteden een groot aantal bedrijven actief is. Maar niets is minder waar, blijkt wel uit onderstaande lijst van conglomeraten.

Overigens hebben we in de lijst de grote warenhuizen Bijenkorf, V&D en HEMA niet meegenomen. Dat zijn op zichzelf staande ketens van afzonderlijke moederbedrijven.

1. Kruidvat HoldingDit concern is uiteraard bekend van de drogisterijketen die 'steeds verrassend altijd voordelig' zou moeten zijn. Maar ook Trekpleister en parfumerie ICI Paris XL vallen onder de holding met hoofdkantoor in Renswoude. Het bedrijf dat in 1975 werd opgericht, is op zijn beurt weer onderdeel van de A.S. Watson Group uit Hong Kong. Dat bedrijf is de grootste drogisterijketen ter wereld.

Oprichting: 1975 Hoofdzetel: Renswoude Merken:KruidvatTrekpleister ICI Paris XL

2. Blokker HoldingDit concern is de grote jongen op het gebied van speelgoed, huishoudelijke artikelen en woning- en tuininrichting. Blokker is met 836 filialen in de Benelux en Suriname de grootste keten. Maar ook Xenos, Marskramer en Leen Bakker horen bij het bedrijf. En of je je speelgoed nu bij Bart Smit of Intertoys koopt, het zal het bedrijf worst wezen. Alle winkels van die ketens behoren tot de van oorsprong Hoornse holding.

Oprichting: 1896 Hoofdzetel: Laren Merken: Bart Smit Big BazarBlokkerIntertoys Leen BakkerMarskramerXenos

3. MacIntosh Retail Group Grote kans dat u schoenen draagt van dit Maastrichtse detailhandelsbedrijf met een omzet van 640,3 miljoen ruim 11.000 medewerkers. Of het nu gaat om budget-sneakers van Scapino, herenschoenen van Manfield of kekke stappers van Invito, al deze winkels behoren tot de MacIntosh Group. Ook schoenenketens Dolcis en PRO 0031 behoren tot de keten die voortkomt uit een samenwerking tussen de Nederlandse Staatsmijnen en het Britse Dunlop Rubber. Het bedrijf is bovendien eigenaar van woonketen Kwantum. Het deed het onlangs failliet verklaarde Halfords in 2013 van de hand.

Opgericht: 1949 Hoofdzetel: Maastricht Merken: ScapinoInvitoManfieldDolcisPro 0031Steve MaddenKwantum

4. Koninklijke Ahold N.V.De arm van de Zaanse grootgrutter reikt verder dan de bekende supermarktformules Albert Heijn en AH To Go. Ook drogisterijketen Etos - in 1918 opgericht voor Philips-personeel in Eindhoven - behoort tot het concern. Drank inslaan en statafels huren voor de betere verjaardagsfeestjes kan bij drankenhandel Gall & Gall.

Opgericht: 1887 Hoofdzetel: Zaandam Merken:Albert HeijnAH To GoEtosGall & Gall

5. BAS Group Dit bedrijf domineert in de binnensteden met verschillende elektronicaketens. Dixons is daarvan met ongeveer 100 filialen de grootste. Daarnaast is het bedrijf eigenaar van computerketen MyCom en Apple-winkel iCentre. De merken Vobis en Dynabite werden door het bedrijf opgeheven.

Opgericht: 1972 Hoofdzetel: Almere Merken:DixonsMyComiCentre