Nieuws Actueel

UWV: herstel arbeidsmarkt zet door

Van onze redactie 3 februari 2015

UWV rekent voor 2015 op een toename van het aantal banen met 31.000, na een aanzienlijke periode van krimp. Het grootste deel van deze groei zal plaatsvinden in de uitzendsector, maar ook in de zakelijke dienstverlening. Het aantal banen in de bouw zal voor het eerst sinds 2008 groeien, met 2000.

Banenverlies minder groot Wel blijft de zorg- en welzijnssector ook dit jaar achter. In 2014 nam daar de werkgelegenheid al met 36.000 banen af, daar komen nog eens 14.000 banen bovenop. ,,Door extra middelen die het kabinet ter beschikking heeft gesteld zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien'', aldus de uitkeringsinstantie.

Het aantal vacatures neemt verder toe, volgens de prognose met 88.000 tot bijna 800.000. De vacaturemarkt trekt volgens UWV aan door uitbreiding van de werkgelegenheid en vervanging van personeel door pensionering. Daar komt bij dat mensen vaker van baan wisselen door de betere economische vooruitzichten.

Bouw en zorg Maar ook bij de sector zorg en welzijn loopt de vacaturegroei uit de pas, met een verwachte krimp van 6%. Dat zal vooral zichtbaar zijn bij de ouderenzorg. UWV noemt de verwachte vacaturegroei in de bouw ,,sterk'', door onder meer het aantrekken van de bouwactiviteiten. Sectoren als industrie en zakelijke diensten zullen ook vacaturegroei laten zien.