Nieuws Actueel

UWV kreeg ruim 52.000 meldingen over werkende Oekraïners

Bij het UWV zijn bij elkaar ruim 52.000 meldingen ontvangen van werkgevers dat zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst hebben genomen. De meeste Oekraïners vonden werk bij uitzendbureaus en in de horeca. In de regio's Groot Amsterdam en Den Haag zijn de meeste vluchtelingen aan de slag gegaan.

ANP 1 december 2022

ANP011222094 1

Sinds 1 april moeten werkgevers een melding doen bij het UWV wanneer zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen. Voor deze groep mensen geldt een vrijstelling van de zogeheten tewerkstellingsvergunning en ze kunnen daardoor na aankomst in Nederland vrij snel aan de slag, mits dus melding wordt gedaan door de werkgever.

Via de uitzendbureaus kon 54 procent van de Oekraïners aan het werk. Via deze bureaus gaan de vluchtelingen aan het werk als bijvoorbeeld productiemedewerker, schoonmaker en magazijnmedewerker. Een tiende van de aanvragen gaat om een baan in de horeca.

Het UWV benadrukt dat het aantal aanvragen niet gelijkligt aan het aantal mensen dat aan het werk is gegaan. Sommige mensen hebben meerdere baantjes en voor iedere baan afzonderlijk moet een aanvraag worden gedaan. Ook kunnen mensen inmiddels al overgestapt zijn naar een andere baan of inmiddels niet meer werkzaam zijn bij de werkgever.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws