Nieuws Actueel

V&D betaalt schijntje aan IEF Capital

Rik Nizet 3 februari 2015

V&D heeft op de valreep een deel van de verschuldigde winkelhuur overgemaakt aan verhuurder IEF Capital. Maar het vastgoedbedrijf ziet hierin geen aanleiding om het kort geding tegen de warenhuisketen af te breken, meldde een woordvoerder van IEF dinsdag.

Lees ook:'V&D houdt alleen slechte panden over'Faillissement openlijk genoemdV&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenV&D heeft lak aan de wet

De betalingen betreffen de volledige huurfactuur voor het V&D-pand in Amsterdam en minder dan de helft van de huur voor de gebouwen in Den Haag, Maastricht en Utrecht. Dat zijn uitgerekend de panden die het hoofdonderwerp vormen van de rechtsgang van IEF.

De pandbaas verhuurt nog acht andere winkels aan de warenhuisketen en wil pas van zijn vordering tot ontruiming afzien als V&D belooft de volledige betalingsachterstand per direct te voldoen en ook in de toekomst huur blijft betalen.

Betalingen"Kennelijk is V&D wel in staat om betalingen te kunnen voldoen'', stelt de zegsman. Volgens hem kunnen zich twee situaties voordoen. Of V&D kan wel maar wil niet meer betalen. In dat geval past het handelen van de keten in een agressieve strategie om zo veel mogelijk kosten af te wentelen op de verhuurders en op het personeel. Of V&D kan niet meer geld ophoesten. "Daarmee komt dan helaas vast te staan dat V&D geen toekomst meer heeft'', zegt de woordvoerder. "Dan kan iedereen beter zo snel mogelijk aan deze realiteit wennen en hiernaar handelen."

Ingrijpende maatregelenHet winkelbedrijf moet later op de dag voor de rechter verschijnen vanwege de huurvrije periode van vier maanden die het onlangs aan zijn vastgoedeigenaren oplegde. V&D probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand.

Op initiatief van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield staat dinsdagavond nog een bijeenkomst op de planning waarbij alle verhuurders zijn uitgenodigd. V&D en Sun Capital, de eigenaar van de keten, zullen daar ook bij aanwezig zijn om alle mogelijkheden met de betrokken partijen te bespreken.

Achtergrond: Vakkundig gesloopt door durfkapitalisten