Nieuws Actueel

'V&D blijft alleen in slechte panden zitten'

Rik Nizet 3 februari 2015

V&D dreigt achter te blijven met alleen winkels op slechtere locaties, terwijl het bedrijf zijn panden op goede locaties moet verlaten. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad. In navolging van vastgoedbeheerder IEF dreigen meer eigenaren de noodlijdende warenhuisketen tot ontruiming te dwingen, als V&D niet aan zijn huurverplichtingen voldoet.Lees ook:V&D betaalt schijntjeFaillissement openlijk genoemdV&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenV&D heeft lak aan de wet

Vastgoedadvocaat Wendela Raas zegt vier verhuurders bij te staan die meer dan tien panden in eigendom hebben. Het zou gaan om panden op ‘sterkere locaties’. Raas stelt dat alle partijen overwegen ook naar de rechter te stappen en het huurcontract te ontbinden.

Lage meterprijsVoor de eigenaren van de ongeveer twintig V&D's zal het niet zo’n probleem zijn als V&D wegvalt als huurder, denkt marktonderzoeker Locatus. Dan kunnen ze misschien zelfs de huur wel verhogen, want V&D betaalt nu een erg lage meterprijs. Voor V&D bestaat daardoor het gevaar dat het de goede locaties kwijtraakt en achterblijft met de minder aantrekkelijke locaties.HuurofferV&D wil van de verhuurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden, van februari tot en met mei. De eigenaren van de panden - V&D heeft 63 warenhuizen - moeten op die manier "helpen om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen''. V&D wil bovendien na de huurvrije periode een structurele huurverlaging tot "7 procent van onze bruto-omzet in het betreffende filiaal."

SalarissenDat de nood hoog is gestegen bij V&D bleek medio januari al, toen het concern aankondigde de salarissen van alle circa 5000 werknemers per 1 februari met 5,8 procent te verlagen. Het concern maakte toen ook bekend te gaan heronderhandelen over alle huurcontracten om de huurlasten permanent te verlagen, zonder daarover toen details te verstrekken.

Sun CapitalV&D, eigendom van de investeringsmaatschappij Sun Capital, draait al een paar jaar met verlies. In 2013 liep het nettoverlies op tot 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet bekend.

Achtergrond: Vakkundig gesloopt door durfkapitalisten