Nieuws Actueel

V&D en bonden tegenover elkaar in rechtszaal

Van onze redactie 27 mei 2015

Image 4950736

In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar te gaan snijden in de lonen van zijn personeel. Verwacht wordt daarom dat V&D nu met extra argumenten komt om toch te kunnen korten. De keten wil 10 miljoen euro aan loonkosten besparen. Als dat niet door middel van een salarisverlaging kan, dan gaat het concern mensen ontslaan.

De bonden praten al een hele tijd niet meer met V&D. In de ogen van de bonden heeft onderhandelen over het 'loonoffer' geen zin, zolang het winkelbedrijf tegelijkertijd via de rechter probeert om zijn oorspronkelijke voorstel af te dwingen. Bijna driekwart van de werknemers van V&D vinden het voorstel onbespreekbaar, bleek uit een peiling van FNV.

V&D raakte begin dit jaar in acute financiële problemen. De laatste tijd lijkt het bedrijf weer op de weg omhoog. Onlangs werd een nieuwe strategie aangekondigd. Ook zijn er afspraken gemaakt met verhuurders, eigenaar Sun Capital en de banken. V&D is wel nog in een juridische strijd verwikkeld met enkele verhuurders die niet akkoord willen gaan met het verlagen van de huur voor de winkelpanden.