Nieuws Actueel

V&D in nood: Ook vakbond op oorlogspad

Bram de Vrind 4 februari 2015

Ook vakbond CNV begint een kort geding tegen V&D. De warenhuisketen weigert de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging van 5,8 procent terug te draaien. De bond had V&D vorige week gesommeerd om dit uiterlijk woensdagmiddag te doen. Ook andere maatregelen ten aanzien van het personeel zullen niet door V&D worden ingetrokken.

Lees ook:

V&D betaalt schijntje 'V&D houdt alleen slechte panden over' Faillissement openlijk genoemd V&D krijgt mes op de keel V&D wil geen winkels sluiten V&D heeft lak aan de wet

RechterDe warenhuisketen liet dit woensdag telefonisch aan CNV weten, waarna de vakbond onmiddellijk aankondigde naar de rechter te stappen. "Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld het loon", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer.

Schriftelijke reactieFNV dreigde vorige week eveneens met een kort geding. Maar de bond wacht eerst de uitgebreidere schriftelijke reactie van V&D af.

OntruimingDinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

RoermondVolgende week volgt nog een rechtszaak. Beleggingsmaatschappij Prowinko spant een kort geding aan om V&D uit zijn pand in Roermond te zetten wegens huurachterstand. Hiervoor is nog geen specifieke datum vastgesteld.

Lijnen openOndanks de rechtsgang houdt CNV overigens wel de lijnen open naar V&D. Den Heijer: "Praten kan natuurlijk altijd, maar de rechtsgang zal doorgang vinden zolang V&D niet bereid is de loonmaatregelen van tafel te halen." Een datum voor het kort geding is nog niet bekend.

Achtergrond: Vakkundig gesloopt door durfkapitalisten