Nieuws Actueel

'V&D is niet relevant meer'

Van onze redactie 23 december 2015

Vendfinalsale1065

"V&D is niet meer relevant, er komen geen klanten meer". Dat zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, woensdag in een reactie op de nieuwe financiële problemen bij de winkelketen.

Lees ook:Vlak voor kerst lijkt doek alsnog te vallen

Volgens de hoogleraar heeft het bestuur van de keten dit jaar geen nieuwe visie laten zien. "Het was meer pappen en nathouden. Het is ze niet gelukt om met een onderscheidend aanbod te komen ten opzichte van Primark, H&M, Wehkamp en Bol.com", vertelt de hoogleraar.

Oubollige warenhuisconceptMolenaar gaf eerder al aan dat er honderden miljoenen in het oubollige warenhuisconcept gestoken zou moeten worden om de keten op de rails te krijgen. Het bedrijf had volgens hem zwaar moeten investeren in achterstallig onderhoud, het assortiment, de aankleding van de winkels en allerlei IT-systemen.

Schone leiVolgens Molenaar is het enige alternatief voor het bedrijf nu een faillissement. "Ze kunnen dan met een schone lei beginnen. Een derde van de filialen zijn wél levensvatbaar. Maar 50 tot 60 procent van de medewerkers zullen op zoek moeten naar een andere baan", aldus de marketingdeskundige.

(Tekst gaat verder onder foto)

'Dit is nog niet het einde'V&D hoopt nog met een zo groot mogelijk deel van het bedrijf verder te kunnen gaan. Uitstel van betaling hoeft niet het einde te betekenen van V&D en de bijbehorende restaurants van La Place, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Het kan ook het begin zijn van een nieuw begin."

Hij wijst op de gang van zaken bij installateur Imtech, dat onlangs op de fles ging. Van dat bedrijf hebben veel gezonde onderdelen een doorstart kunnen maken.

Mogelijkheden onderzoekenDe door de rechter aangestelde bewindvoerders van V&D zijn nu bezig alle mogelijkheden voor de keten te onderzoeken. Ze gaan met alle partijen in gesprek en zullen proberen voor zo veel mogelijk medewerkers de baan te behouden, aldus de zegsman.

Dat V&D uitgerekend nu, zo vlak voor de kerst, in acute financiële problemen is gekomen, heeft te maken met het warme weer van de laatste weken. De verkoop van de wintercollectie viel daardoor flink tegen. Wat ook een rol speelt, is dat Dixons onlangs failliet is gegaan. De elektronicaketen was een belangrijke onderhuurder van V&D.

KastekortDit alles resulteerde bij V&D in een kastekort. Volgens de woordvoerder was dat nog overbrugbaar, maar eigenaar Sun Capital besloot om het gat niet te dekken. Daarmee trok Sun de stekker uit V&D.

De Amerikaanse investeerder had eerder dit jaar de rol van de banken overgenomen door V&D's volledige bankfinanciering over te nemen. Daarbij was juist afgesproken dat V&D dit jaar nog verlies zou maken en dat het bedrijf pas eind volgend jaar of begin 2017 weer winstgevend zou zijn.