Nieuws Actueel

V&D klampt zich vast aan loonsverlaging

Bram de Vrind 13 februari 2015

De vakbonden en V&D zijn afgelopen dagen niet nader tot elkaar gekomen in hun geschil over de loonsverlaging die het winkelbedrijf heeft doorgevoerd. Dat betekent dat het kort geding tussen beide op maandag vooralsnog doorgaat.

Van trendsetter tot sufferdjeV&D op de schop"Er is wel contact geweest met V&D, maar niet inhoudelijk over het geschil", zei FNV-bestuurder Niels Suijker vrijdag. V&D wil volgens hem 'formeel' graag met de bonden in gesprek, maar de keten is niet bereid om het loonoffer en andere eenzijdig aangepaste arbeidsvoorwaarden in te trekken. Suijker noemt dat 'geen serieuze uitnodiging tot overleg'.

Stil"Het is uiterst stil", vult zijn collega van CNV, Martijn den Heijer aan. Hij heeft de indruk dat V&D het wil doen voorkomen dat het reddingsplan waarover de keten maandag een akkoord bereikte, mogelijk afketst wanneer de voorgestelde maatregelen ten aanzien van het personeel niet doorgaan.

Om tafelFNV en CNV willen alleen met V&D om de tafel, wanneer het concern ook garanties en zekerheden geeft aan het personeel. V&D leek afgelopen weken op omvallen te staan. Dit kon maandag op de valreep worden voorkomen dankzij een akkoord met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital.

ValentijnsactieIn de aanloop naar de rechtszitting van maandag houdt FNV zaterdagmiddag nog een kleine 'Valentijnsactie' bij het V&D-warenhuis in Arnhem. Een delegatie van de bond zal een petitie overhandigen aan de directie van V&D. In dit document, dat door bijna 1500 medewerkers is ondertekend, wordt de keten gevraagd 'hart voor het personeel' te hebben en van de verslechteringen voor de werknemers af te zien.

WelwillendV&D liet vrijdag schriftelijk weten nog steeds open te staan voor "overleg met de vakbonden om de noodzakelijke loonkostenbesparing te realiseren".