Nieuws Actueel

V&D-medewerker verliest baan

Rik Nizet 1 september 2015

Bij warenhuis V&D verliezen driehonderd winkelmedewerkers hun baan. Dat is het gevolg van de eerder aangekondigde reorganisatie waarbij vierhonderd banen vervallen. V&D maakte dinsdag nadere details bekend over de reorganisatie van de winkels.

Lees ook:'Het is een hard gelag'De wilde feestjes van V&D-baas Marc LederGesloopt door durfkapitalisten

De overige winkelmedewerkers behouden hun baan en huidige arbeidsvoorwaarden. Wel zullen zij nieuwe of functies met aangepaste rollen en taken krijgen. In het nieuwe V&D zullen minder mensen nodig zijn in coördinerende functies en meer in de nieuwe, serviceverlenende functies, zegt het bedrijf.

HerplaatsingVoor de medewerkers die hun baan verliezen is het met de vakbonden overeengekomen sociaal plan van toepassing. Medewerkers die wel in een gelijkwaardige nieuwe functie kunnen worden geplaatst, maar niet in de winkel waar zij nu werken, krijgen het aanbod om te worden herplaatst in een nabijgelegen filiaal.

RetailmarktV&D heeft zijn personeel dinsdag geïnformeerd over de reorganisatie. Die is volgens het warenhuisconcern nodig om de winkelketen weer financieel gezond en concurrerend te maken. "Door het verminderen, vernieuwen en herijken van winkelfuncties kan V&D naast de noodzakelijke structurele verlaging van de loonkosten ook beter inspelen op de snel veranderende retailmarkt.''

Het noodlijdende V&D wilde eerst een loonkorting bij alle medewerkers doorvoeren. Na een door de vakbonden aangespannen kort geding, stak de rechter daar een stokje voor. In plaats daarvan kwam er een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Onderdeel van de herstelplannen was dat 10 miljoen euro aan loonkosten worden bespaard.

"Hoewel we deze ontslagen zeer betreuren, kunnen we door de nieuwe, resultaatgerichte functies en een aangepaste bezetting per winkel de noodzakelijke kostenbesparing realiseren, het verlies aan arbeidsplaatsen opvangen en tegelijkertijd het serviceniveau voor onze klanten verbeteren'', zei topman John van der Ent.

Details over de reorganisatie op het hoofdkantoor worden op dit moment nog uitgewerkt.