Nieuws Actueel

V&D: Vakkundig gesloopt door durfkapitalisten

Bram de Vrind 28 januari 2015

Vendkkr Kohlberg Kravis Robertsdurfkapitalisten

V&D was voor de overname door investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) onderdeel van een respectabel moederbedrijf met stevige basis. Totdat de durfkapitalisten Vendex-KBB in stukken hakten en in de uitverkoop zetten. Alleen al met de uitverkoop van het vastgoed werd 1,4 miljard getoucheerd. Anno 2015 zijn de hoge huurkosten V&D een doorn in het oog.

V&D wil geen winkels sluitenPersoneel klaagt V&D aanV&D smeekt om huurofferV&D heeft lak aan de wet

De werkwijze van de durfkapitalisten is even simpel als effectief, schrijft de Volkskrant. Met geleend geld wordt een bedrijf opgekocht, gesaneerd en als geheel in deeltjes verkocht. Binnen een paar jaar worden op die manier megawinsten gepakt.

BloedZo rook KKR in het voorjaar van 2002 bloed toen Vendex KBB meldde dat de beurswaarde van het kwakkelende concern al een paar keer lager was geweest dan de waarde van het vastgoed. KKR kocht het bedrijf in 2004 op met twee private equity-partners voor 1,4 miljard euro.

Foto: Vestiging van V&D. Warenhuisketen werd in 2004 aan KKR c.s. verkocht voor 1,4 miljard

UitverkoopDat geld was al binnen een jaar terugverdiend, met de verkoop van 72 panden door de nieuwe eigenaar. Vervolgens gingen de formules in de uitverkoop. HEMA werd als eerste van de hand gedaan, gevolgd door Claudia Sträter, De Bijenkorf, M&S, Dixons, Schaap & Citroen, Praxis en uiteindelijk ook V&D.

ChampagneTotale opbrengst voor de investeerders: ergens tussen de 5 en 7,5 miljard euro. Op het hoofdkantoor van KKR in New York kon de champagne worden ontkurkt.

Sun CapitalMet V&D ging het verder bergafwaarts. Het bedrijf dat in 2010 in handen kwam van investeringsfonds Sun Capital, boekte sinds dat jaar geen enkele keer winst. Het verlies was vorig boekjaar opgelopen tot 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen.

WinstjeVan de omzet ging bijna 62 miljoen euro naar de huurbazen. Als V&D alle panden nog in eigendom had gehad, was er ook na afschrijvingen en onderhoud nog een winstje geboekt, schrijft journalist Peter de Waard in een opinie-artikel. Ondanks dat de keten in de hoek zit waar de klappen vallen.