Nieuws Actueel

V&D van ondergang gered

Lotte Grimberg 9 februari 2015

V&D lijkt voorlopig te zijn gered van een faillissement. De warenhuisketen heeft naar eigen zeggen met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt die de basis vormt voor de herstructurering van het bedrijf. Daardoor kan V&D uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dat maakte het concern maandag bekend.

Lees ook:

Van trendsetter tot sufferdje 'V&D houdt alleen slechte panden over'Faillissement openlijk genoemdV&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenV&D heeft lak aan de wetToekomst V&D aan zijden draadje

"Werkgelegenheid is hiermee behouden en V&D blijft een vertrouwd onderdeel in het retail landschap, De financiering is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst'', zegt topman Don Roach in een verklaring.

CrisisoverlegV&D voerde afgelopen dagen crisisoverleg met de eigenaren van de winkelpanden, de banken, de aandeelhouder en de vakbonden. Met die laatste partij lukte het niet tot overeenstemming te komen.

LoonkostenverlagingHet concern zegt dat te betreuren, maar wil met de bonden verder onderhandelen over de "noodzakelijke loonkostenverlaging''.

VoortrekkersrolV&D zwaait vastgoedfonds IEF lof toe voor zijn "voortrekkersrol''. IEF is de pandbaas van in totaal twaalf V&D-filialen, waaronder de vier belangrijkste in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

HuurbesparingIEF zegt zelf zaterdagochtend met het plan te zijn gekomen om de noodzakelijke huurbesparing van 24 miljoen euro te realiseren, zonder over de inhoud van het plan verder in details te treden. De andere vastgoedeigenaren gingen daarmee akkoord. Maar overeenstemming met aandeelhouder Sun Capital en de banken werd in eerste instantie niet bereikt, aldus het relaas van IEF-manager Nechemja de Bruijn. Pas in de loop van de maandag lag er een akkoord met alle partijen.

Pais en vreeFNV Handel is blij dat V&D gered is "maar dat wil zeker niet zeggen dat alles nu pais en vree is''. Dat zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel maandag in een reactie.

SalarisingreepSuijker gaf aan dat V&D de afgelopen dagen geen echte poging heeft gedaan om er met de bonden wat betreft een salarisingreep uit te komen. "Maar we staan open voor een gesprek. Wellicht dat de financiering die er nu door is ruimte geeft om daadwerkelijk afspraken te maken. We gaan alleen niet akkoord met wat ze tot nu toe hebben voorgesteld. Wij willen best praten over maatregelen, maar wel op basis van garanties en zekerheden voor personeel. En het blijft ook nu de vraag of ze daarin tegemoet kunnen komen.''

WarenhuisconcernFNV is pas bereid om het kort geding tegen V&D in te trekken als de bonden en het warenhuisconcern er over het personeel uitkomen. Dat geding dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.

BlijdschapCNV Dienstenbond noemde het "fijn'' voor de werknemers dat V&D vooralsnog gered lijkt te zijn. "Er is enerzijds sprake van blijdschap. Anderzijds heb ik vraagtekens bij wat V&D precies bedoelt over dat ze nog moeten onderhandelen met de vakbonden'', aldus bestuurder Martijn den Heijer. "Er is tot nu toe nooit sprake geweest van onderhandelingen. We zijn natuurlijk, zoals steeds, bereid om met ze te praten. Maar het eenzijdig dictaat moet van tafel.''

GesprekkenMaandagochtend begonnen de nieuwe gesprekken. Deze werden gevoerd tussen het warenhuisbedrijf zelf, de betrokken banken en V&D-eigenaar Sun Capital. De eigenaren van winkelpanden, waarmee het hele weekeinde werd onderhandeld, zouden niet meer aan tafel zitten.

Lagere huurSun Capital zou bereid zijn in dit kader ongeveer 60 miljoen euro in het bedrijf te steken, onder de voorwaarde dat er wordt bezuinigd op de personeelskosten en de huur. Of de investering van Sun Capital ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onbekend. In de afgelopen dagen probeerde V&D de verhuurders zover te krijgen de komende zes maanden een lagere huur te accepteren, zodat er meer tijd komt om oplossingen voor de diverse filialen te verzinnen.

Verschillende verhuurders lieten eerder weten akkoord te gaan met dit voorstel.