Nieuws Actueel

Vaarwel kostendelersnorm in de beslagvrije voet

Lotte Grimberg 15 juni 2015

Schulden mensen ondernemers groot

De geplande invoering van de kostendelersnorm in de beslagvrije voet per 1 juli aanstaande gaat niet door. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken en werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Met dat besluit voorkomt het kabinet dat de berekening van de beslagvrije voet op dit moment nog complexer wordt.

Beslagvrije voetOm er voor te zorgen dat ook mensen met forse schulden genoeg geld over houden om van te leven, bestaat de beslagvrije voet. Dat is het inkomensdeel waar geen beslag op mag worden gelegd. In de praktijk blijkt het voor schuldenaren lastig om alle informatie die nodig is voor het vaststellen daarvan, goed door te geven. Daardoor valt de beslagvrije voet nogal eens te laag uit, waardoor mensen in (grotere) financiële problemen kunnen komen.

KostendelerOm te voorkomen dat het vaststellen van dit bedrag ingewikkelder wordt, voert staatssecretaris Klijnsma per 1 juli de kostendelersnorm in de beslagvrije voet niet in. Toepassing van de kostendelersnorm bij de berekening van de beslagvrije voet leidt tot een lagere beslagvrije voet als er personen zijn die als kostendeler worden aangemerkt. Om te kunnen vaststellen of sprake is van een kostendeler is veel extra informatie nodig die van de schuldenaar moet worden verkregen. De Belastingdienst en de gerechtsdeurwaarders zijn ook van mening dat het invoeren van de kostendelersnorm de beslagvrije voet buitengewoon complex zou maken. De Belastingdienst heeft zelfs aangegeven dat de regeling niet uitvoerbaar is, omdat de Belastingdienst niet kan beschikken over informatie die nodig is om de kostendelersnorm steeds met juistheid vast te stellen.

Lees verder