Nieuws Actueel

Vader en zoon van Opel Kamp: ‘Altijd willen presteren en winnen, dat zit in ons dna’

Van onze redactie 3 juli 2015

FB Opel Kamp NIEUW 1 1 2

Henk: “Mijn vader, Henk Kamp senior, heeft het bedrijf in 1958 opgericht als rijschool, maar nadat ik zelf twee maanden op de leswagen had gezeten, had ik het wel gezien. Ik ben meer een handelaar, heb binnen het bedrijf in 1968 de verkoop van jong gebruikte auto’s geïnitieerd. In 1973 zijn we Honda-dealer geworden en vanaf 1983 Opel-dealer. Opel Kamp is een begrip geworden en in 2002 hebben we de rijschool zelfs afgestoten.”

Eerste bijbaantje Mark: “Mijn vader nam me vaak mee naar de zaak en op mijn veertiende had ik er mijn eerste bijbaantje, met het wassen van auto’s. Maar het is nooit een verplichting geweest om in de zaak te komen werken. Het kwam vanzelf op mijn pad. Nadat ik de IVA in Driebergen had afgerond en ook nog even bij een andere autodealer had gewerkt, besloot ik in 2002 op een vacature bij het familiebedrijf te reageren. Gelukkig werd ik aangenomen, haha.”

Henk: “Daar was ik blij mee, maar inderdaad, ik heb hem nooit gepusht om in het bedrijf te komen. Hoe vaak zie je niet dat zoiets geforceerd gebeurt en dat de toko dan kapot gaat. Nee, Mark heeft echt liefde voor het vak en voor auto’s. Daarnaast is hij een echte winnaar, net als ik. We willen altijd het hoogste bereiken, dat zit nu eenmaal in ons dna. Maar wel met een scherp oog voor de menselijke maat.”

Grote gunfactor Mark: “Dat vinden we heel belangrijk. Opel is een merk, maar Opel Kamp is óók een merk. Mensen komen hier niet alleen om de auto, maar ook om de sfeer, de toegankelijkheid en de service. We kennen onze klanten, de gunfactor is groot. Mijn vader is een mensenmens, een meester in het binden en het verbinden van mensen. Hij is ook oprecht, eerlijk en strijdvaardig, maar kan niet tegen onrecht.”

Henk: “Klopt. Dat is een familietrekje, dat heeft Mark ook. Ik denk dat we qua karakter veel op elkaar lijken, alleen is Mark iets gevoeliger en uit hij zijn emoties iets sneller. Ik ben meer gesloten, krop dingen op, maar als het er dan uit komt, komt het er ook goed uit. Gelukkig komt dat niet te vaak voor. Over het algemeen zijn we recht voor de raap, en dat is in het bedrijfsleven wel zo handig.”

Mark: “Het is geweldig om zelfstandig ondernemer te zijn. De vrijheid is onbetaalbaar, al ben ik - door mijn gevoel voor verantwoordelijkheid - wel veel meer uren met de zaak bezig dan iemand die in loondienst werkt. Maar de voordelen zijn veel talrijker dan de nadelen. Daarnaast zie ik mijn werk niet echt als werk, maar vooral als hobby.”

Stoppen over twee jaar Henk: “Dat heb ik ook. Gelukkig gaat het prima met het bedrijf, de crisis ten spijt. We hebben al die jaren nog zwarte cijfers geschreven, dat is knap. En met Mark aan het roer zie ik de toekomst ook zonnig in. Zelf stop ik over twee jaar, als ik 65 ben.”

Mark: “Dat moet ik nog zien. Opa, jouw vader, was tot zijn dood, op 79-jarige leeftijd, nog zeer betrokken bij het bedrijf, hij kon het niet echt loslaten.”

Henk: “Dat zal met mij niet gebeuren. Hooguit zal ik op de achtergrond als klankbord blijven fungeren. Ik vermaak me wel met andere dingen. Zo ben ik zeer betrokken bij het wel en wee van Heracles Almelo en FC Twente, als sponsor én supporter. Aan Heracles Almelo hebben we bijna dertig jaar de auto’s geleverd.”

Voetbal Mark: “De passie voor voetbal zit ook in ons bloed. Zelf heb ik in de jeugd bij FC Twente en Heracles Almelo gespeeld, maar heb ik het betaalde voetbal net niet gehaald. Maar vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid met de regio vinden we het wel belangrijk om beide betaald voetbalclubs als sponsor te ondersteunen. Ook daar staat Opel Kamp voor.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komen twee keer per week verhalen uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Lees ook: - Jitse Groen oprichter van Thuisbezorgd.nl: ‘Het is gewoon elke dag buffelen’

Foto: Twentse Zakenmannen. Henk en Mark Kamp