Nieuws Actueel

Vader slaat gewapende inbreker knock-out

Van onze redactie 26 mei 2015

Image 4948141

Het laminaat op de gang kraakt. Vast weer een van de kinderen die naar de wc gaat, denkt Jan van der Linde (39) rond 3.00 uur. Ook als even later de klink van de slaapkamerdeur naar beneden gaat, ruikt de gespierde Steenwijker onderhoudsmonteur nog geen onraad. Hij verwacht dat een zoon binnenkomt.

Een tel later springt een vreemde man als een razende op hem af, zwaaiend met het grootste keukenmes dat er in huis te vinden is. ,,Geld, geld, geld!'' roept de verdachte (32) uit Havelte. Jan grijpt de man bij z'n arm en ramt erop los. ,,Ik heb net zolang op z'n gezicht geslagen tot hij het mes liet vallen."Tijdens de worsteling wordt de Steenwijker wel gestoken in zijn wang. Een andere messteek schampt zijn borst. Zijn vrouw Sanne (27) probeert het keukenmes van de inbreker te pakken, maar wordt in haar hand gestoken. ,,Het bloed spoot eruit. Alles zat eronder, de vloer, het plafond."

OvermeesterenToch lukt het hun de man te overmeesteren. Jan gaat op de inbreker zitten en gooit het steekwapen op het door het gevecht in tweeën gebroken bed. Hij sommeert Sanne de politie te bellen. ,,Maar dat viel nog niet mee. M'n vingers zaten helemaal onder het bloed,'' zegt de ziekenhuismedewerkster.Terwijl Sanne met drie van de vier kinderen beneden zit, komt de inbreker bij. ,,Hij wilde meteen weer naar het mes grijpen, toen heb ik op hem ingeslagen tot hij niet meer bewoog. Ik vecht voor mijn gezin."Bloedend naar ziekenhuisDe Steenwijker houdt de toegetakelde Drent in bedwang tot agenten arriveren en de man in de politiewagen gooien. Hij wordt eerst naar het bureau en daarna naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Sanne en Jan gaan al bloedend per ambulance naar het ziekenhuis in Meppel.Sanne denkt dat ze het geld gewoon hadden gegeven, als de man niet met een mes had gedreigd. Dat was nu geen optie, stelt Jan. ,,Dit was geen inbraak, dit was een overval."