Nieuws Actueel

Vader waarschuwt voor medicijn na dood zoon

Van onze redactie 27 januari 2015

Omdat huisartsen daarvoor onvoldoende tijd hebben, kunnen zij dit slechts sporadisch doen. Zeker bij jongvolwassenen moeten ze terughoudend zijn. Dat is de opvatting van Frans Bremmer en het is de boodschap die hij wil uitdragen.

Zelfmoord Zijn zoon Mike (18) pleegde vorig jaar zelfmoord in een tijd waarin hij op advies van de huisarts antidepressiva gebruikte. Volgens Bremmer was de begeleiding en kennis van de huisarts onvoldoende. Hij is ervan overtuigd dat de antidepressiva Mike zo in de war brachten, dat hij zich van het leven beroofde. Daarbij verwijst hij naar de bijsluiter die waarschuwt voor de neiging tot suïcide.

​Waarschuwen Bremmer treedt naar buiten om te waarschuwen. Het liefst had hij dat samen met de huisarts gedaan, maar hoewel de arts aanvankelijk sympathie had voor dit idee, zag hij toch af van een gezamenlijk optrekken. De arts uit Nijverdal stelt dat hij zeer was aangedaan nadat hij van de zelfmoord had gehoord. Hij beschrijft dat hij een inschatting had proberen te maken van Mikes neiging tot zelfmoord, door er rechtstreeks naar te vragen en door te vragen naar toekomstplannen. De arts schatte daarop het risico op zelfmoord als laag in.Specialistische hulp Wel vond de dokter specialistische hulp op zijn plaats, maar die zou Mike hebben afgewezen. „Uiteindelijk heb ik hem aangegeven dat ik kon proberen hem venlafaxine voor te schrijven en dat ik de specialistische hulp dan niet nu, maar in een later stadium zou laten volgen”, schrijft de arts .Klacht Vader Frans Bremmer diende een klacht in over de handelwijze van de huisarts. Onlangs oordeelde de klachtencommissie Huisartsenzorg Twente dat de huisarts heeft gedaan wat hij moest doen: handelen volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap.