Nieuws Actueel

Vakantiehuis verkocht? Franse fiscus komt je tegemoet

Rik Nizet 21 oktober 2015

Vakantiehuis frankrijk ondernemen second home groot

De Franse belastingdienst heeft na lang dralen erkend dat onrechtmatig geheven sociale premies moeten worden terugbetaald. Sinds eind 2012 houdt Frankrijk bij niet-Fransen die winst maken op de verkoop van hun tweede woning, naast 19 procent inkomstenbelasting ook 15,5 procent aan sociale premies in. Dit terwijl zij nooit zullen profiteren van het Franse socialezekerheidsstelsel.

Zowel het Europese Hof van Justitie als de Franse Raad van State veroordeelden deze heffingen al maar het Franse ministerie van financiën hield de poot nog maanden stijf. De bezwaarschriften tegen deze taks stapelden zich intussen op. Vandaag werd duidelijk dat nu ook 'Bercy' beseft dat de belastingambtenaren aan het werk moeten. Zij zullen de duizenden bezwaarschriften moeten afwikkelen, die inmiddels door woningverkopers uit Nederland en andere EU-landen werden ingediend.

BezwaarschriftOver deze premies kwam al vaker nieuws naar buiten maar tot nu kon het succes van een bezwaarschrift niet worden gegarandeerd. De in het Franse recht gespecialiseerde Mr. Isabelle Flipse uit Arnhem staat, samen met een Franse advocaat, inmiddels vele tientallen Nederlanders bij in bezwaarschriftprocedures. Eindelijk door de knieën"Het succes is pas een feit zodra de premies terug zijn bij onze cliënt. Maar nu de Franse belastingdienst zélf de voorschriften publiceert waaraan de bezwaren moeten voldoen, durven ook wij te zeggen 'ze zijn eindelijk door de knieën'." En er is meer goed nieuws. De Franse fiscus zal niet vasthouden aan de bezwaartermijn van één jaar, die bezwaren over een verkoop uit 2013 aanvankelijk vrijwel kansloos maakte. Elke verkoop die sinds 1 januari 2013 is afgewikkeld, is nu dus vatbaar voor bezwaar. De verkoper moet natuurlijk kunnen aantonen dat hij viel onder het Nederlandse socialezekerheidsstelsel, maar dat is zelden een probleem. Van spontaan terugbetalen is overigens nog steeds geen sprake. Wie zijn geld terug wil moet dus zeker nog bezwaar maken.

FlipseIsabelle Flipse (1967) heeft een Franse moeder en een half-Zwitserse vader, is jurist en richtte in 2000 Kantoor Flipse op. Aan Kantoor Flipse vier mensen verbonden, die Nederlandse particulieren en ondernemingen adviseren bij vragen over Franse juridische en fiscale zaken. Sinds 2001 verzorgt Flipse ook onder meer de column Huis & Recht in het magazine Leven in Frankrijk. Kantoor Flipse is geen 'specialist in alles' maar is dankzij een netwerk van specialisten ter plaatse (Franse notarissen, fiscalisten, advocaten, architecten, accountants ...) in staat om in vrijwel elke juridische kwestie een waardevolle rol te spelen, als adviseur of intermediair.