Nieuws Actueel

Vakantieticket stuwt inflatie

Rik Nizet 4 juni 2015

Vakantie vrienden 335

De consumentenprijzen in Nederland zijn vorige maand fors opgelopen, met name omdat de prijzen van vakantiereizen, vliegtickets en accommodaties flink stegen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De inflatie, de mate waarin de prijzen van goederen en diensten toenemen, kwam in mei uit op 1,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april bedroeg de geldontwaarding nog 0,6 procent.

Daarmee ligt de inflatie op het hoogste niveau in zeven maanden. Volgens het CBS waren er vorige maand meer vakanties omdat Pinksteren in mei viel en vorig jaar in juni. Dit zorgde voor een hogere vraag naar vakantiereizen en vliegtickets en in vakantieperiodes worden hogere prijzen gerekend. Het CBS stelt dat de verhoging van de inflatie daardoor geen structureel karakter heeft.

Exclusief energie, voeding, alcohol en tabak bedroeg de inflatie vorige maand 1,8 procent, tegen 1,1 procent een maand eerder.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode namen de consumentenprijzen in mei met 0,7 procent toe. In april was hier nog sprake van een onveranderd prijspeil.