Nieuws Actueel

Vakbonden bereiken akkoord met Brink's

Van onze redactie 5 februari 2015

FNV en CNV meldden donderdag dat er veel betere afspraken gemaakt zijn dan eerst op tafel lagen. Maar de bonden zijn er niet in geslaagd om ervoor te zorgen dat overtollige werknemers bij andere geldtransporteurs worden ondergebracht.

Betere voorzieningen De onderhandelaars stellen dat nu de pensioenrechten voor alle medewerkers zijn veiliggesteld. Ook spreken ze van aanzienlijk betere voorzieningen voor de mensen die hun baan verliezen en in de WW terechtkomen. FNV en CNV gaan het onderhandelingsresultaat positief voorleggen aan hun achterban.

De afgelopen weken vulden medewerkers van Brink's uit protest verschillende keren geen geldautomaten bij. Ook werd geld bij banken niet opgehaald. De stakingen troffen vooral Rabobank, Brink's grootste klant, en in beperktere mate ook andere banken.

Rabobank Brink's gaat in de loop van het jaar 650 van de circa 1.000 werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant en overstapt naar andere geldtransporteurs. De bonden hadden eigenlijk gewild dat die ook aan de onderhandelingstafel zouden aanschuiven om te praten over het overnemen van Brink's-medewerkers. Maar de partijen gaven geen gehoor.

,,Het waren zware en complexe onderhandelingen'', stelt FNV-onderhandelaar Meindert Gorter. ,,Daarbij moesten we ook rekening houden met het feit dat iedere euro die in het sociaal plan gaat, effect heeft op het deel van het bedrijf dat na 1 juli 2015 doorgaat.''