Nieuws Actueel

Vakbonden hervatten gesprek met V&D

Lotte Grimberg 27 februari 2015

De vakbonden hervatten dinsdagavond het overleg met warenhuis V&D over de beoogde loonmatiging. Dit liet CNV-bestuurder Martijn den Heijer vrijdag weten.

Lees ook:Loonoffer V&D dichterbij dan ooitPersoneel klaagt V&D aanFNV dreigt V&D met rechter

"V&D heeft aangegeven een echt gesprek te willen zonder voorwaarden vooraf'', zegt Den Heijer. ,,Ook wij willen graag weer om de tafel.'' Of dat betekent dat de eis van het loonoffer nu van tafel is, is niet met zoveel woorden gezegd.

Open gesprekVolgens FNV-bestuurder Niels Suijker zal het een "open gesprek zijn, om te kijken waar we nu staan''. Hij zei dat de toon van V&D nu "positiever was dan die is geweest''. Suijker ziet de uitnodiging vooral als ,,een start naar meer genormaliseerde gesprekken''.

MogelijkhedenEen woordvoerster van V&D vindt het vooral belangrijk voor de medewerkers dat er in goed overleg een oplossing wordt gevonden voor de noodzaak de loonkosten te verminderen. "We willen opnieuw het gesprek aangaan met de vakbonden om te bekijken wat de mogelijkheden zijn'', zo gaf ze aan. Over de inhoud van de gesprekken wilde ze geen uitspraken doen.

De rechter verbood deze week nog een eenzijdig loonoffer bij leden van de vakbonden die bij V&D werken. De warenhuisketen wil een loonsverlaging van bijna 6 procent, in twee stappen, bij alle medewerkers doorvoeren als onderdeel van een reddingsplan voor het noodlijdende concern.

VerlagenV&D besloot na de uitspraak in het kort geding dat de vakbonden hadden aangespannen om de lonen van alle 5000 medewerkers voorlopig niet te verlagen. Het warenhuis kondigde wel hoger beroep aan tegen de uitspraak. De woordvoerster van V&D liet weten dat dit nog steeds overeind staat. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.

De warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend.