Nieuws Actueel

Vakbonden voeren actie om reorganisatie Brink's

Lotte Grimberg 8 december 2014

De vakbonden gaan deze week actievoeren uit protest tegen het grote banenverlies bij geldtransporteur Brink's. Circa 450 ontevreden werknemers van het bedrijf gaan woensdag langs bij de hoofdkantoren van Brink's Nederland, Rabobank en De Nederlandsche Bank (DNB).

BanenDaar zullen zij petities overhandigen met een oproep tot het behoud van zo veel mogelijk banen, maakten FNV en CNV maandag bekend.

SchrappenBrink's verliest Rabobank als grootste klant. De geldtransporteur wil dit opvangen door volgend jaar drie van de zeven vestigingen te sluiten en 600 van de 1080 banen te schrappen.

BrancheDe bonden probeerden aanvankelijk om de werknemers die bij Brink's weg moeten, elders in de branche aan het werk te krijgen. Maar dit is niet gelukt. Betrokken partijen weigerden speciale garanties te geven voor het aannemen van nieuwe krachten.

Overnemen"Als het aan ons ligt, gaat niemand de WW in'', herhalen de bonden. "De hoeveelheid werk blijft, dus wij vinden dat de Brink’s-werknemers mee moeten naar de bedrijven die de taken van Brink’s overnemen.''

GrootbankenDat de bonden ook bij DNB langsgaan, is omdat die enkele jaren terug de Nederlandse grootbanken aanzette tot de oprichting van GSN (Geld Service Nederland). FNV en CNV verwijten de banken dat zij met GSN de regie over de geldverwerking volledig overnemen van bestaande marktpartijen.

GeldtransportGSN schreef namens de banken een gezamenlijke tender uit voor het geldtransport. Ook Brink's reageerde hierop. Maar de opdracht werd uiteindelijk gegund aan concurrenten G4S en Wincor Nixdorf.