Nieuws Actueel

Vakbondsfusie FNV kost 120 banen

Van onze redactie 7 oktober 2014

,,Komende 3 jaar wordt er in ieder geval niemand ontslagen'', verzekert FNV-bestuurder Hettie Kijzers dinsdag. ,,Wij zetten geen mensen aan de kant. Dat verwachten we van andere werkgevers en dat verwachten we ook van onze eigen werkgever.''

Gestemd Deze week wordt er binnen de vakbeweging gestemd over het plan om FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV samen te voegen tot één grote, sterke vakbond. Zij krijgen één werkorganisatie en vallen dan met ingang van volgend jaar rechtstreeks onder de leiding van FNV-voorzitter Ton Heerts.

Bondgenoten Maandag ging FNV Sport als eerste van de partijen akkoord met de plannen. Bij FNV Bondgenoten lijkt de meeste discussie te bestaan over het fusievoorstel. De ondernemingsraad van de bond stapte onlangs naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om zich hiertegen te verzetten. Die heeft onder meer zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Nee FNV-voorman Heerts werkt al ruim 2 jaar aan een plan om de positie van de vakbond te versterken en de herkenbaarheid van FNV te verbeteren. De vakbonden kampen al jaren met een teruglopend ledental. Deze hervorming geldt als een laatste stap in het vernieuwingsproces dat FNV in gang zette, nadat in 2011 hevige onenigheid was ontstaan over het pensioenakkoord dat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius met kabinet en werkgevers had gesloten. Enkele grote FNV-bonden, zoals Bondgenoten en Abvakabo, waren hierover zo boos dat de vakcentrale bijna uit elkaar viel.

Mocht een van de betrokken bonden deze week toch 'nee' zeggen dan is de fusie van de baan. Het is dan ,,statutair en notarieel'' niet mogelijk om het huidige fusietraject voort te zetten.

Veel kleinere FNV-bonden vallen buiten de fusie. Zij blijven als bond zelfstandig lid van de FNV.