Advertorial van images/news_items/geefconcurrentennakijkenboektinekerensenondernemengroot.jpg

Nieuws Actueel

Vallen en opstaan is niet slim

“De tijd nemen om zelf te leren, rendeert zolang als de ondernemer onderneemt."

Van onze redactie 11 november 2015

Geefconcurrentennakijkenboektinekerensenondernemengroot

De Nederlandse ondernemer heeft te weinig kennis van ondernemen. Deze conclusie trekt ondernemerscoach Tineke Rensen. In de afgelopen 25 jaar dat zij zelf onderneemt, kwam zij zelden ondernemers tegen die grip hadden op alle aspecten van het ondernemerschap. Hierdoor maken ondernemers te vaak keuzes die gebaseerd zijn op onvolledige kennis. Met soms desastreuze gevolgen. In het boek ‘Geef je concurrenten het nakijken’ behandelt Rensen de acht belangrijkste thema’s waarop ondernemers steken laten vallen.

Tineke Rensen reist de hele wereld over om te leren van talrijke ondernemende miljonairs. Zo houdt zij haar ondernemerskennis up to date. Deze kennis deelt zij tijdens haar inspirerende en motiverende lezingen voor ondernemers en in dit boek. “Ondernemen gaat vaak over de juiste kennis inhuren op het juiste moment”, hoort Rensen veel ondernemers in Nederland zeggen. “Toch ben je als ondernemer een betere sparringpartner als er een bepaalde basiskennis van heel veel verschillende zaken aanwezig is, zodat de juiste instructies kunnen worden gegeven aan ingehuurde

BoekhouderAls voorbeeld noemt Rensen het inhuren van een boekhouder. Deze doet normaliter niet meer dan van hem/haar wordt gevraagd. Als de ondernemer de cijfers van het bedrijf onvoldoende kan interpreteren of niet weet hoe deze cijfers omgezet moeten worden naar maandtargets, dan vindt Rensen dat het tijd wordt om in deze kennis te investeren.

Eigen carrièreHet boek geeft deze specifieke kennis op veel verschillende vlakken van het ondernemerschap. Via voorbeelden uit Rensen’s eigen ondernemerscarrière, geïnterviewde experts en casussen van haar klanten, leest de ondernemer snel door het boek heen. Bij het boek hoort ook een online leeromgeving voor diegenen die met decontent van het boek aan de slag willen gaan.

Ondernemer investeert niet in eigen ontwikkelingVolgens Rensen is de ondernemer zelf, de grootste asset van het bedrijf, hoewel deze daar zelf vaak anders over denkt. “In Nederland mag je jezelf immers niet op de borst slaan." Veel Nederlandse ondernemers investeren niet in zichzelf. 49 procent geeft aan geen tijd te hebben, 43 procent ziet geen toegevoegde waarde.

Te drukOndernemers investeren vooral in machines, materialen, panden, personeel, partnerschappen en andere zaken. Rensen merkt dagelijks dat ondernemers het veel te druk hebben. Ook ziet zij een grote mate van eigenwijsheid die in haar ogen uiteraard noodzakelijk is om te kunnen ondernemen, maar die ook tegen de ondernemer kan werken als het gaat om het zoeken en aanvaarden van hulp.

Vallen en opstaanOndernemen leer je door vallen en opstaan is een veelgehoorde kreet. Rensen bestrijdt dit niet, wel vind ze dat ondernemers veel minder hoeven te vallen als ze in zichzelf investeren en/of eerder hulp inroepen. “De tijd nemen om zelf te leren en het geld daarvoor vrijmaken, rendeert zolang als de ondernemer onderneemt. Deze opgedane kennis blijft tot in lengte van dagen beschikbaar en kan steeds weer opnieuw worden ingezet om het bedrijf te laten groeien. Deze kennis wordt nooit afgeschreven aldus Rensen. “Een slimme ondernemer investeert in zichzelf”, is het belangrijkste inzicht dat Rensen ondernemers mee wil geven.