Nieuws Actueel

Van der Ende verkoopt Stage Entertainment

Rik Nizet 19 juni 2015

Joop van den Ende verkoopt zijn internationale theaterbedrijf Stage Entertainment voor 60 procent aan de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Dat maakte de 73-jarige mediamagnaat vrijdag op een persconferentie bekend, zonder daarbij financiële details te verstrekken.

Van den Ende was al ruim anderhalf jaar op zoek naar een geschikte partner om de onderneming verder te kunnen laten groeien. In totaal is met elf partijen gesproken. Steeds viel daarvan eentje af, omdat Van den Ende naar eigen zeggen niet naar het hoogste bod keek maar de partij zocht die volgens hem het beste was voor de toekomst van de onderneming.

Er was ook interesse van twee partijen in China, maar dat zou betekenen dat hij met Stage naar China moest verhuizen. En dat wilde hij niet.

DisneyCVC is geen groot entertainmentbedrijf als Disney, maar Van den Ende vindt het nog te vroeg door zo'n concern overgenomen te worden. Stage moet zelfstandig verder groeien, stelde hij. Bij CVC werken volgens Van den Ende ook veel mensen die connecties hebben in de Britse theaterwereld.

De Nederlander, die dus voor 40 procent eigenaar is, blijft wel betrokken en treedt voor 75 dagen per jaar in dienst. "Ik heb voor het eerst in mijn leven een arbeidscontract", aldus een geëmotioneerde Van den Ende. Hij streeft ernaar de omzet van zijn theaterbedrijf in vijf jaar tijd te verdubbelen naar een miljard euro. "Zoiets heb ik eerder al samen met John de Mol met mijn televisiebedrijf gedaan en dat wil ik nu weer gaan doen.''

GolfbaanVan den Ende benadrukte daarbij dat hij nog steeds projecten blijft doen en zich met nieuwe producties blijft bezighouden. "Als je 73 bent en je je hele leven vanaf je 15e gewerkt hebt, wordt het wel eens tijd om wat meer rust te nemen". Hij kijkt er naar uit om "alleen nog creatief bezig te zijn''. "Ik ben denk ik geen type om de hele dag op de golfbaan te gaan staan.'' Naast Stage heeft Van den Ende ook nog andere verplichtingen. Zo is hij onlangs gevraagd voor een project met muziek in de klas.

Stage Entertainment is actief in meerdere Europese landen en in de Verenigde Staten, en heeft ook eigen theaters. Bij het bedrijf werken zo'n 3500 mensen.